<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235873" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени и препо...

Протестиращи срещу закона за “ЛГБТ пропагандата” поискаха оставката на Радев (видео)

15 Август 2024
1 662

Протестиращи срещу закона за “ЛГБТ пропагандата” поискаха оставката на Радев. Стотици излязоха на протест в центъра на София срещу закона, с който се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Хората скандираха “Фашизмът убива, властта прикрива” и “Засрамете се”. Те поискаха оставката на президента Румен Радев, пише Свободна Европа.

Миналата седмица парламентът прие на първо и на второ четене поправка в закона, с която се забранява “пропагандирането” на сексуална ориентация, “различна от традиционната”. Малко преди протеста президентът Румен Радев съобщи, че промяната ще бъде обнародвана в петък въпреки призивите към него да не подписва законопроекта.

Протестиращи срещу закона за “ЛГБТ пропагандата” поискаха оставката на Радев (видео)
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Протестът против анти-ЛГБТ закона се проведе пред президентството, като първоначалното му искане беше президентът да наложи вето.

След като стана ясно, че президентът е издал указ за обнародване на закона, протестиращите поискаха оставката на Радев, както и отмяната на “този позорен закон”.

Румен Радев подписа указ за обнародване на закона за “ЛГБТ пропагандата” (видео)

Пред Народното събрание се проведе и контрапротест, организиран от проруската партия “Възраждане”.

Поправката в закона за предучилищното и училищното образование беше приета миналата седмица по предложение на “Възраждане”, като беше подкрепена от всички политически партии с изключение на “Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ).

Протестиращи срещу закона за “ЛГБТ пропагандата” поискаха оставката на Радев (видео)
Снимка: Благой Кирилов/БТА

Впоследствие редица организации призоваха президента Румен Радев да наложи вето на закона. В понеделник в президентството беше внесена и подписка срещу промяната. Малко преди третия протест срещу поправката Радев съобщи, че той ще бъде обнародван в Държавен вестник в петък.

След първоначално приетите промени, свързани с темите за ЛГБТ, беше входиран и нов законопроект, който налага глоба до 10 хиляди лева и две години лишаване от правоспособност на учителите, които „пропагандират” различна сексуална ориентация.

Съветът на Европа призова Румен Радев да не одобрява закона за “ЛГБТ пропагандата”

Учени и преподаватели осъдиха закона срещу „ЛГБТ пропагандата“

Съвсем нормално е реакцията на обществото. Дори се надяваме да виждаме подобна и по други важни касузи, свързани с управлението на държавата. Парламентът няма право да ограничава изконни човешки права със закон! Пренебрегването и зачеркването на толкова голяма част от българското общество няма да реши проблема с невъзпитаните и необразовани деца.

Протестиращи срещу закона за “ЛГБТ пропагандата” поискаха оставката на Радев

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции