<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235894" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Има задържан...

Половин година след причинената смърт при арест в Стара Загора все още няма обвинени

16 Август 2024
0 39

Половин година след причинената смърт при арест в Стара Загора все още няма обвинени. На 30 декември 2023 г. 58-годишният Пламен Пенев – бивш републикански шампион по борба почина при гонка с полицията и последвал арест, а прокуратурата в Стара Загора все още не е повдигнала нито едно обвинение и продължава да разследва случая, припомня Дневник.

Клипове от гонката, при която загина Пламен Пенев, мистериозно изчезват от социалните мрежи (видео)

Починалият Пламен Пенев е бил задушен, според становището на съдебните лекари (видео)

“Назначени са експертизи, които все още се чакат. Работим по случая и не сме спрели. Разследването продължава. Но все още няма привлечени към наказателна отговорност по случая”, обясни лаконично зам.-окръжният прокурор на Стара Загора Георги Николов. От прокуратурата отказват детайли около разследването. И информация за това какви експертизи са изготвени. Колко свидетели са разпитани и какво предстои. Но посочиха, че срокът за разследване е удължаван няколко пъти.

Последната публична информация беше от средата на февруари, когато беше назначена допълнителна съдебномедицинска експертиза. Тя е била необходима, защото въпросите от първоначалната не са достатъчно изчерпателни. И трябва да се отговори на още въпроси както за здравословното състояние на починалия. Така и за точната причина за смъртта му.

Мъжът е починал от механична асфикция (задушаване). Това е заключението на съдебните медици, направили аутопсията на Пенев. Първоначалната информация за случая беше оскъдна. Но след като в социалните мрежи излизат серия от видеоклипове от гонката и сблъсъка на Пенев с полицията, институциите реагират – прокуратурата образува досъдебно производство. А ръководството на Областната дирекция на МВР в Стара Загора даде пресконференция, на която се опита да обясни действията на полицията.

Близките на починалия Пенев реагираха остро и още в деня на инцидента заявиха, че той е бит до смърт от полицията. 

Половин година след причинената смърт при арест в Стара Загора все още няма обвинени
снимка: iStock

Задушаване при арест и рокади в МВР

Първоначалната експертиза показа, че смъртта на Пламен Пенев е настъпила вследствие на задушаване по време на ареста му. Още в началото на разследването двама полицаи бяха отстранени от длъжност за дисциплинарна проверка за тежки нарушения на служебната дисциплина.

Според резултатите от аутопсията и експертизата мъжът е починал при ареста, защото не е успявал да си поеме въздух в резултат на действията на петима полицаи, които, при опита да го задържат, са легнали върху него и са го притискали с голяма тежест, стана известно в началото на разследването.

На 5 януари Калин Стоянов поиска и освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР – Стара Загора. На заместник-директора, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началника на охранителна полиция. Те вече са освободени.

Обучения при свършен факт

След серията от критики към действията на МВР по случая, в края на март, тогавашният директор на Областната дирекция на полицията в Стара Загора Лазар Христов бе преназначен и оглави дирекция “Вътрешна сигурност” на министерството. Тя проверява законни ли са действията на полицейските служители, има ли нарушения и основания за дисциплинарни наказания.

Случаят стана причина вътрешният министър да обяви, че започват масови обучения на служителите, които работят на терен, както и допълнителни обучения за ръководителите с цел повишаване на професионалната квалификация, компетентност и практически умения на служителите. Допълнителното обучение за полицейските служители беше анонсирано след серията от критики за действията на МВР и за начина, по който бе проведено преследването на Пламен Пенев.

Коментарът на “Господарите”

Случаят с Пламен Пенев ни припомни познатата схема на действие на МВР. Първо полицаите бият. После някой с вратовръзка и пагони излиза и оправдава техните действия, като ги поздравява за добре свършената работа. След това МВР назначава проверка само на себе си и леко отстранява хора, колкото да покаже, че е свършило нещо. Отстранените, разбира се, не са уволнени, а просто преразпределени в други звена. Пито – платено.

В същото време покриването на изобличаващи данни и заглушаването на обществения отзвук не са прецедент. Може би, защото в случая не стои добре да защитаваш полицаи, които потенциално са убили психично болен човек.

Стига насилие и полицейски произвол! Няма да оставим случая с Пламен Пенев да бъде забравен! Настояваме за справедливост!

Половин година след причинената смърт при арест в Стара Загора все още няма обвинени

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции