<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235933" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Агенцията за ...

Арестуваната управителка на незаконния старчески дом в Банкя е вече на свобода

16 Август 2024
0 118

Освободиха от ареста управителката на дома за възрастни хора в Банкя, задържана след възникналния в сряда пожар, по информация на NOVA. При инцидента загина един от обитателите на дома, други трима души пострадаха. Впоследствие стана ясно, че обектът е работел незаконно.

След изтичането на 24 часа от задържането на жената от Прокуратурата не са поискали удължаване на мярката. До момента това е единственият арест по случая.

От Агенцията по качество на социалните услуги заявиха, че местната власт, в лицето на Община Банкя, е знаела за съществуването на въпросния хоспис още преди пожара. Самата агенция е разбрала от сигнал на НАП. На място са били установени 11 души с различни здравословни проблеми. След това от агенцията сигнализирали всички компетентни институции.

Арестуваната управителка на незаконния старчески дом в Банкя е вече на свобода
Стоп кадри: NOVA

Агенцията за качеството на социалните услуги и общината в Банкя спорят дали кметът е знаел за незаконния старчески дом (видео)

Местната власт е знаела за съществуването на старческия дом в Банкя. Това се е случило, когато алармирахме Главната инспекция по труда, че има хора, работещи без трудови договори. Има кореспонденция между кмета и тази институция.”, коментира Виктория Тахова, изпълнителен директор на Агенцията за качеството на социалните услуги.

Тахова отбеляза още, че за времето от проверката в края на юни до пожара от 11 души в старческия дом са останали само четирима.

Рано или късно трябва да разберем кой стои в основата на този “старчески дом” и дали ще има адекватни промени и наказания.

Докато чакаме институциите да си свършат работата обаче, трябва сами да проверяваме мястото, на което поверяваме грижите за нашите възрастни близки. Можете да направите справка на домовете в публично достъпния регистър на Агенцията за социално подпомагане.

В случай че попаднете на нередности или злоупотреби, можете да ни подадете сигнал на gospodari.com.

Арестуваната управителка на дома за възрастни хора в Банкя е вече на свобода

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции