<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=235945" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вече 1 година ...

Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно в полицията (видео)

16 Август 2024
0 2000

Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно в полицията. Предстои бизнесменът да бъде задържан за срок до 72 часа и да му бъде повдигнато обвинение за длъжностно присвояване.

Прокуратурата повдигна обвинения на Румен Гайтански-Вълка и Стоян Мавродиев

Припомняме, че акция в имоти, свързани с Гайтански и бившия директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев, беше проведена преди дни. Причината – съмнения за незаконно усвояване на кредит от ББР за около 150 млн. лв. По случая беше задържан и адвокат на фирмата, усвоила кредита – Иван Георгиев. Днес той беше освободен срещу гаранция от 50 000 лв.

Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно в полицията (видео)
снимка: iStock

Антикорупционната комисия проверява данни за допуснати от длъжностни лица от ББР безстопанственост и присвоявания във връзка с договор, сключен на 17 юни 2019 г. С него от банката на “Роудуей кънстракшън” е предоставен кредит в размер на 148.5 млн. лв. За неговото обезпечение е представен сключен договор за доставка на инертни материали от “Пътстройинженеринг” АД.

Основен акционер в последното дружество е “Биомайнинг” АД. В хода на разследването са установени данни, че и трите търговски дружества в действителност се управляват от българския гражданин Румен Гайтански-Вълка.

КПКОНПИ откри връзка между кредита на Гайтански и ТЕЦ “Варна” на Доган

Прокуратурата беше образувала досъдебно производство по същия казус. Разследването на кредита на Гайтански от ББР обаче беше потулено. Обвинението заяви, че го прекратява поради липса на доказателства и заради пропуснат срок за обжалване.

Разследването за кредита на Вълка от ББР е прекратено

Но ето че сега, няколко дни след обявяването на датата на новите предсрочни избори, държавните механизми отново се задействат. Интересно чии интереси обслужват те… Продължаваме да следим темата! 

Видео: NOVA

Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно в полицията

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции