<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236029" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Сръбският ви...

Путин назначи племенницата си за държавен секретар по отбраната

18 Август 2024
2 272

Путин назначи племенницата си за държавен секретар по отбраната. Анна Цивильова ще съвместява тези функции с поста си на един от заместник-министрите на отбраната. Новината идва на фона на множество назначения на високи длъжности на роднини от най-близкото обкръжение на Путин. Те станаха особено видими в последната година, пише Свободна Европа.

Анна Цивильова е дъщеря на братовчед на Путин. Тя е психиатър по образование и дълго време работи първо като лекар, а после като вносител на медицинска апаратура. През 2018 г. нейният съпруг Сергей Цивильов е назначен от Путин за губернатор на Кемеровска област – Кузбас, а през същата година Цивильова оглавява въглищното предприятие “Колмар”.

Година след руската агресия срещу Украйна Путин създава държавен фонд за подпомагане на семействата на военните, който се оглавява от Цивильова. Това е и първият момент, в който тя работи в област, близка до военната. По това време тя е на 51 години.

Година по-късно, през юни 2024 г. Путин изненадващо я назначи за заместник-министър на отбраната. Освен нея такъв пост заемат още 9 души. Сред тях е и друг роднина от близкото обкръжение на Путин – Павел Фрадков, който е син на бившия премиер и бивш директор на Външното разузнаване Михаил Фрадков.

Путин назначи племенницата си за държавен секретар по отбраната
Снимка: iStock

Новото назначение на Цивильова е повишение, защото според руското законодателство Министерството на отбраната има само един държавен секретар.

Съпругът на Цивильова Сергей от три месеца е министър на енергетиката на Руската федерация.

Членовете на семейството на Владимир Путин не са публично известни. Роднинската връзка на Цивильова с президента беше открита чак в навечерието на руското нападение над Украйна от изданието “Агентство” (днес в изгнание). То написа, че Анна Цивильова е дъщеря на лекаря-уролог Евгений Путин, братовчед на президента. Евгений почина по-рано тази година.

Семейство Цивильови и компаниите, към които те имат отношение, са под санкциите на няколко държави и на ЕС.

Путин повери защитата на Курск на бодигарда, спасил го от мечка

Путин назначи племенницата си за държавен секретар по отбраната

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции