<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236249" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Учени посочв...

Алфа Рисърч: 1/3 от българите искат да живеят в страна с тоталитарен режим (видео)

21 Август 2024
0 294

Една трета от българите искат да живеят в страна с тоталитарен режим – в диктатура или комунизъм. 64% искат да живеят в западна демокрация. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа Рисърч“, направено по поръчка на „Фондация за хуманитарни и социални изследвания“.

То е осъществено в края на април, месец и половина преди вече приключилия предсрочен вот през юни. Но подробностите от него са публично огласени сега.

На въпроса за предпочитаната система на държавно управление, нагласите на българите са твърдо в полза на либералната демокрация. 64% от запитаните предпочитат да живеят в страна със западен тип демократично управление.

Приблизително толкова препотвърждават желанието ни да сме член на Европейския съюз. Расте и подкрепата за НАТО.

В същото време близо 21% желаят да са в страна с авторитарен режим – 10% в комунистическа система, а близо 2% в държава с военен режим.

В изследването е публикувана интересна разбивка на настроенията сред електоратите на водещите политически сили на последните избори през юни.

Мнозинството избиратели – тези на ГЕРБ и на ПП-ДБ, са почти изцяло проевропейски настроени. Такива позиции защитават и лидерите на съответните партийни формации.

В електоратите на „Възраждане“ и на БСП има повече хора, които са съгласни да живеят в диктатура, или в страна с комунистическа система.

В електората на ДПС доминира мнението, че искат да живеят в демокрация. Но около 39% посочват, че приемат и недемократичен режим – по възможност авторитарен, а не комунистически.

Като причини затова докладът посочва „успехът“ в изпразването от съдържание на базисни демократични процеси и подмяната им с техни ерзаци. Т.е. увеличаването на територията на „фасадната демокрация“.

По този модел, чрез присвояването на етикета „европейци“, „атлантици“, „борба с
корупцията“ и пр., но с прокарването на de facto противоположни практики, се отслабва
ценностната идентификация както с Европа, така и с демокрацията.

Може да се очаква, че при продължаваща политическа нестабилност, без използването на плашещи определения като авторитаризъм и лична власт, ще се тестват обществените настроения за подкрепа на „орбанов“ тип демокрация. Или иначе казано отказ от европейските либерални ценности.

Коментарът на “Господарите”

Въпреки че резултатите са плашещи, не можем да кажем, че сме изненадани от тях. Когато настоящето е мрачно, а бъдещето е неясно, се заражда носталгия към миналото.

Център за изследване на демокрацията: Корупцията в страната достигна връх

В същото време множество фактори набират сила, като влиянието на популизма, демагогията и фалшивите новини на фона на продължаваща политическа криза. Недоверието към институциите и управляващите е достигнало връх. А наглите примери за корупция, безнаказаност и овладяването на държавата от една шепа хора са постоянно пред очите ни.

Това поражда нужда от обаятелен лидер, тип месия, който да поеме контрол и с твърда ръка да върне реда в държавата. Но, както историята показва, такива примери почти не съществуват.

Видео: bTV

Алфа Рисърч: 1/3 от българите искат да живеят в страна с тоталитарен режим

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции