<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236593" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Арестуваха с...

Удължиха ареста на основателя на Telegram – Христо Грозев и Илон Мъск в спор

26 Август 2024
0 581

Удължиха ареста на основателя на Telegram. Съдът във Франция удължи ареста на Павел Дуров с още 48 часа, съобщиха световните медии, позовавайки се на AFP и информация от източник от разследването.

Информационната агенция отбелязва, че задържането може да трае максимум 96 часа, след които Дуров трябва или да бъде освободен, или да му бъдат предявени обвинения. В особено тежки случаи (наркотрафик и тероризъм) арестът може да бъде удължен до 120 или 144 часа.

До този момент френските власти не са коментирали официално разследването срещу Дуров.

Арестуваха създателя на Telegram във Франция

Дуров, основателят на Telegram, бе арестуван от френските спецслужби на летище Бурже, когато е слизал от частния си самолет в събота вечерта. 

Както съобщава телевизионният канал TF1, 39-годишният Дуров е бил съпровождан от телохранител и една жена. Основателят на социалната мрежа е пристигнал от Азербайджан. Там той бе по едно и също време с руския президент Владимир Путин, но няма информация двамата да са се срещали.

Дуров продължава да се намира в ареста на летището, съобщават френските медии. Парижкият следствен съдия, който води разследването, може да удължи срока за задържане тази вечер. Дуров може да бъде освободен или изправен пред съда с обвинение. Прокуратурата в Париж отказва коментар по случая до утре, понеделник. 

Екипът на Telegram разпространи коментар за ареста на основателя Павел Дуров

“Telegram спазва законите в ЕС, включително Закона за цифровите услуги – модерацията съответства на отраслевите стандарти и постоянно се усъвършенства. Генералният директор Павел Дуров няма какво да крие и често пътува в Европа. Абсурдно е да се твърди, че платформата и собственикът й носят отговорност за злоупотреби в платформата. Почти милиард хора по целия свят ползват платформата като средство за общуване и източник на важна информация. Очакваме скоро ситуацията да се разреши. Telegram остава с всички вас”. 

Основните обвинения срещу Дуров са свързани с отказа му да модерира съдържанието в Telegram, да предоставя информация на официалните власти за акаунти в социалната мрежа и да сътрудничи по различни разследвания. 

TF1 цитира следовател, който разяснява: “Telegram е канал за криминален контент. Социалната платформа е в центъра на вниманието заради незаконна транслация на мачове, на нея има много акаунти на организираната престъпност. Най-опасните престъпници използват Telegram и за обмен на детска порнография. В нея терористите свободно планират и координират действията си”.

Затова сред възможните обвинения са тероризъм, търговия с наркотици, мошеничество, пране на пари, разпространение на педофилско съдържание заради отказа на Дуров да модерира Telegram.

Френските власти искат да изяснят взаимодействието на Дуров с Кремъл

Това съобщават местни медии, като допълват, че искат и да го разпитат за подслушването на мениджър на Макрон чрез Telegram. 

Националният департамент за разследване във Франция е издал и заповед за обиск на имоти на бизнесмена.

В момента Дуров е заплашен от 20 години затвор. Той има френско гражданство, а с указ през 2021 г. името му е променено на Пол дю Рув. От 2017 г. живее в Дубай, но едва ли ще бъде екстрадиран. В Дубай се намират и офисите на Telegram.

Основателят на Telegram обяви, че има над 100 деца

Дуров е обвинен в престъпления на територията на Франция и скоро ще бъде изправен пред френски съд, казва TF1.

Заповедта за издирване, издадена от френските власти на основателя на Telegram, е можела да бъде задействана само ако той е във Франция, пише вестник “Le Parisien”. Дуров е знаел за опасността да бъде арестуван и е избягвал Франция. В събота вечер се е наложило да кацне в Париж за зареждане на самолета си. “Тази вечер той допусна грешка. Не знаем защо”, казва близък до разследващите.

Какви са реакциите?

Русия веднага се активизира за ареста на Павел Дуров. Руското посолство във Франция е предприело необходимите стъпки за изясняване на ситуацията около арестувания основател на Telegram Павел Дуров, съобщи руското външно министерство. То уточнява, че представители на бизнесмена не са се обръщали за помощ, но дипломатите са започнали да работят по ситуацията.

Заместник-председателят на Държавната дума Владислав Даванков каза, че е изпратил обръщение до министъра на външните работи Сергей Лавров с призив за освобождаване на основателя на Telegram Павел Дуров: „Арестът му може да има политически основания и да бъде инструмент за получаване на достъп до личната информация на потребителите на Telegram. Това не може да се допусне“, написа Даванков.

Руските военни кореспонденти също се разтревожиха, защото Telegram е основно средство на комуникация в руската армия.

“Само по себе си задържането на Дуров нямаше да предизвика резонанс в Русия. Ако не беше едно обстоятелство – “Телеграм” основно средство за комуникация във война. Това е алтернатива на секретните военни комуникации. Вероятно от днес въпросът за създаването на военен канал за нашата армия става жизнено важен. Защото колко време “Телеграм” ще остане такъв, какъвто го познаваме, и дали изобщо ще остане такъв месинджър, вече е трудно да се предвиди”, пише “Рибар”.

Удължиха ареста на основателя на Telegram &#8211; Христо Грозев и Илон Мъск в спор
Удължиха ареста на основателя на Telegram &#8211; Христо Грозев и Илон Мъск в спор

В защита на Дуров се обявиха собственикът на X Илон Мъск и американският журналист Тъкър Карлсън, който наскоро интервюира Путин и Дуров.

Жени биват “предлагани” в порнографски Telegram групи без тяхното знание (видео)

Разследващият журналист Христо Грозев обаче припомни в X, че освен че има заслуги за свободата на словото, Дуров е позволил Telegram да се използва за ужасни неща.

“За съжаление неговото несътрудничество с Федералната служба за сигурност в полза на свободата на словото напълно се неутрализира от неговото несътрудничество с всеки, който иска да спре използването на “Телеграм” за всичко ужасно. Това беше негов избор. Можеше ли да прави едното, а да не прави другото?”, написа Грозев.

Как работи сега Telegram?

Дуров казa в интервюто си преди няколко месеца пред американския журналист Тъкър Карлсън, че платформата е подготвена в случай на негов арест. Това става през април т.г., а той казва, че осъзнава вероятността да бъде арестуван заради натиска, оказван от спецслужбите в различни страни.

Според предварителната стратегия съветът от разработчиците трябва да се събере веднага и да поеме управлението на компанията. Става дума за комплекс от мерки, които осигуряват безаварейна работа на компанията в непредвидени ситуации.

Удължиха ареста на основателя на Telegram

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции