<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236660" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: КНСБ: Разпрос...

Депутат от “Възраждане” се оказа участник в програма на “Америка за България”

26 Август 2024
0 400

Депутат от “Възраждане” се оказа участник в програма на “Америка за България”. Става дума за Ангел Янчев, който е сред вносителите на закона, забраняващ “пропагандата” на ЛГБТИ теми в училищата. Това научаваме от публикация на Дневник.

Янчев заедно със съпартийците си от “Възраждане” яростно защитава тезата, че “чужди неправителствени организации създават мрежа от свои агенти в системата на българското образование с цел подмяна на основните ценности на българското образование” и нарочва за основен враг фондациите “Америка за България” и “Заедно в час”. Самият той обаче в качеството на директор на Средно училище “Вела Благоева” във Велико Търново се е възползвал от програми, предлагани от тях.

През 2015 г. Янчев е избран да участва в проект за училищни директори – “Академия за училищни лидери”, организиран от “Америка за България”.

Селектираните 30 директори на български училища биват пратени на 8-дневен семинар за обучение по училищно лидерство и нови педагогики в България с водещи специалисти от САЩ. Всички разходи за престоя, пътуването, изхранването и обучението по време на семинара са поети от организацията.

Втората фаза на проекта е десетдневно професионално обучение в Ню Йорк, до което биват допуснати само 10 участника, разработили най-добри планове за развитие на своите училища. Видно от публикацията на сайта на “Америка за България”, Янчев не е сред тях.

През 2021 г. докато е все още е директор училището му кандидатства и по програма на “Заедно в час” – “Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”, но не преминава финалния етап.

През 2021 г. докато е все още е директор училището му кандидатства и по програма на “Заедно в час” – “Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”, но не преминава финалния етап.

Дневник се е опитал да се свърже с депутата чрез пресцентъра на партията, но до приключване на публикацията отговор не е получен. По-късно обаче в един от двата му профила във Фейсбук се появи публикация, чрез която признава за участието си в проекта.

През 2015 г. бях одобрен от ФАБ за едноседмично обучение в България от Института за международно образование. Целта беше да отсеят директори за обучение в САЩ. Мен не ме одобриха. И друг път ми се е случвало. Но видях какво представляват отвътре – обучения чрез сугестиране и опит за овладяване на българската образователна система“, пише той и добавя, че неговото училище е “скъсало” отношения с Фондация “Америка за България”.

От публикацията му се разбира, че това се случило през 2021 г. – от това време датира и първото му официално сътрудничество с “Възраждане”, когато според негово изказване за великотърновската медия “Борба” става нещатен сътрудник в Народното събрание на Костадин Костадинов в рамките на 47-мия и 48-ия парламент.

През 2023 г. – и общински съветник от Велико Търново. През 2021 г. същото издание съобщава, че Костадинов е дарил 400 учебника по Родинознание (на чиито автор е самият той, бел.авт.) на учениците от 1 до 4 клас в СУ ” Вела Благоева”. В публикацията се посочва, че Костадинов е присъствал лично като част от официалните гости по повод 36-годишнината от създаването на великотърновското школо.

Междувременно от по-стари публикации на Янчев във Фейсбук се разбира, че е бивш водач на листата на ДСБ за общински съветници, бивш областен координатор на ДСБ, бивш лидер на “Движение България на гражданите” във Велико Търново и кандидат за кмет от партията. Също и бивш кандидат за народен представител от “Реформаторски блок”. Симпатиите му към тази формация датират докъм 2019 г., когато изведнъж Янчев спира с изявите си в социалната мрежа и се завръща през 2021 г. вече като привърженик на “Възраждане”.

Въпреки че през цялото това време той ръководи педагогическия състав на Средно училище “Вела Благоева”, Янчев не се посвени да защити активисти на партията, които разпространиха списък на учители, подписали петиция срещу поправките в закона, забраняващи “ЛГБТ пропагандата в училище” и призоваха за саморазправа. Според него подписката била организирана и разпространена от мениджър на фондация “Заедно в час”, която била образователното подразделение на Фондация “Америка за България” – “агент за влияние на Държавния департамент на САЩ”.

Депутат от &#8220;Възраждане&#8221; се оказа участник в програма на &#8220;Америка за България&#8221;

Лидерът на партията Костадин Костадинов също разпространява тази теза, като твърди, че НПО-тата плащат на стотиците учители, застанали срещу техния анти-ЛГБТ закон.

За пореден път заговориха и за приемане на техния законопроект за “чуждестранните агенти”, според който всяка организация и личност, получила над 1000 долара годишно от чужбина, трябва да се регистрира като “чуждестранен агент”. Според текстовете на този законопроект освен Янчев съпругата на Костадинов Велина Костадинова също трябва да бъде нарочена за чуждестранен агент, тъй като като част от Управителния съвет на учредена през 2021 г. фондация е кандидатствала и спечелила конкурс за обучение на учители. Финансирането (до 10 000 лв.) е осигурено по програма за корпоративна социална отговорност на Lidl България чрез “Работилница за граждански инициативи” (ФРГИ), която разпределя средства тъкмо от “Америка за България”.

Учители, подписали се срещу абсурдния “закон срещу ЛГБТИ пропагандата” получават заплахи и обиди (видео)

Слушайки призивите на “Възраждане” се чудим дали живеем в демократична държава, в която има някаква доза свобода на изразяване?! Тук вече дори не става въпрос за абсурдния закон срещу несъществуващата “джендър пропаганда”. Въпросът е докога държавата ще се прави, че няма проблем с тяхното крайно поведение?! Макар да не вярваме, че прокуратурата някога изобщо е работила в обществен интерес, се надяваме този път да се заеме с призивите за омраза. Не е нормално те да се разпространяват от парламентарно представена партия и да добиват такива мащаби!

Депутат от “Възраждане” се оказа участник в програма на “Америка за България”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции