<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=236920" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Краят на една...

Регистрираха първи починали от западнонилска треска у нас

29 Август 2024
0 5378

Регистрираха първи починали от западнонилска треска у нас, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Двама души са починали от треската. Засега има информация за още един българин, който само е носител на болестта. Тя се предава след ухапване от заразен комар.

Дете от Русе вероятно е заразено със западнонилска треска

Регистрираха първи починали от западнонилска треска у нас
Снимка: iStock

Тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е именно през август и септември. Това заяви пред NOVA директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период да се изследват за западнонилска треска.

Мерки

Тъй като обикновено заболяването се разпространява при хората от заразени комари, които се инфектират от заразени птици, личните предпазни мерки за предотвратяване на инфекцията включват използване на репелент за комари, носене на дрехи, които покриват откритите части от тялото, замрежване на прозорците, използване на уреди и препарати за домашна дезинсекция.

Молим българските граждани да запазят самообладание и да не се паникьосват! Заболяването не е широкоразпространено у нас!

Регистрираха първи починали от западнонилска треска у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции