<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237151" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Сараите" на Д...

Извънредното заседание на БСП доведе до сблъсъци и напрежение пред централата им (видео)

01 Септември 2024
3 147

Извънредното заседание на БСП доведе до сблъсъци и напрежение пред централата им. Днес на „Позитано” 20 се провежда Национален съвет, а привърженици на Корнелия Нинова се събраха в нейна подкрепа.

Корнелия Нинова най-после подава оставка (видео)

Официално социалистите обсъждат лявото обединение за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври, на които ще се явят в коалиция. Говори се обаче, че на днешния съвет ще се стигне и до наказание. И дори изключване на председателя в оставка Корнелия Нинова. А освен нея и приближените ѝ съпартийци – Георги Свиленски, Иван Ченчев, Христо Проданов и Крум Дончев.

Разделителните линии в БСП станаха все по-ясни особено в последните дни, когато Корнелия Нинова упълномощи своите колеги Иван Ченчев и Георги Свиленски за съставяне на изборните листи. Появиха се дори опасения, че партията няма да може да бъде регистрирана за предстоящия предсрочен вот. На свое заседание Изпълнителното бюро на БСП взе решение на предложи на Националния съвет обсъждане на двете най-тежки мерки за партийно въздействие – едногодишно наказание и изключване за Корнелия Нинова.

Сутринта централата на БСП осъмна, облепена с плакати „БСП без Корнелия Нинова”. Малко след това нейни поддръжници се събраха и скъсаха плакатите. Това ескалира напрежението. Самата Нинова излезе при протестиращите. „Благодаря ви, че сте тук. И то спонтанно. Не съм писала постове в социални мрежи да ги призовавам хората”, заяви Нинова.

Извънредното заседание на БСП доведе до сблъсъци и напрежение пред централата им (видео)
снимка: БТА

Нинова е категорична

„Внесла съм предложение в дневния ред на Националния съвет да се свика спешно Конгрес. Предложила съм да е на 28 септември, преди кампанията. Този конгрес може да даде енергия на партията, стимул за кампанията, сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи този процес. Докато Конгресът не го констатира, този процес не е приключил”, каза Нинова.

Тя е категорична, че каквото и да се случи БСП ще бъде регистрирана с листи, с участие на хора от БСП, издигнати и предложени от структурите в страната.„Няма да позволим партията да не се яви на избори заради личните амбиции на 5-6 човека, които решиха, че могат да я узурпират, без да е приключил процесът по моята оставка. Няма да допуснем това”, каза още Нинова.  

„Знаете, че ръководството иска нашето изключване от партията. Изпълнителното бюро го внася в Националния съвет. Ние сме тук, за да покажем, че не ни е страх от това и да им помогнем поне веднъж да вземат уставно решение. За да ни изключат, това може да стане само в наше присъствие”, допълни Нинова. Тя призова привържениците си към спокойствие. И пак призова за свикване на Конгрес на БСП.

Останалите “изключени”

Георги Свиленски заяви, че очаква да бъде изключен, но участниците в Националния съвет да не го направят. „35 години съм член на партията. Знам какво съм направил за нея, знам какво ми е дала”, заяви Георги Свиленски. „В момента имаме разговор със самозабравили се хора. Мислят, че тази сграда им е бащиния, че партията им е бащиния. Мисля, че няма да стане”, каза Свиленски. 

Иван Ченчев пристигна с очакване да види какви ще са мотивите за изключване на него и на други набелязани и да кажат техните мотивите. „Очаквам да се регистрира БСП, да надделее разумът. Тръгнаха да изключват Нинова, която със сигурност има лични 20 000 гласа. Не ми се вижда като обединение, вероятно имат други цели. Когато Нинова ръководеше партията такива битки и караници между отделни групи не е имало”, каза Ченчев.  

Какво ще се случи в БСП и има ли раздор, предстои да разберем…

Видео: NOVA

Извънредното заседание на БСП доведе до сблъсъци и напрежение пред централата им

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции