<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237241" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Европрокурат...

Мечка е убита в национален парк у нас

02 Септември 2024
0 119

Мечка е убита в национален парк у нас. Служители на Националния парк „Централен Балкан“ са открили трупа ѝ. Сезирани са компетентните органи и случаят се разследва, информират от Националния парк . Сигналът е подаден на 27 август. Мястото е в охранителен участък „Стенето“, парков участък „Троян“, в местността „Малък Жидов дол“.

Веднага е направена проверка от служители на дирекцията, Районно управление на полицията – Троян и ветеринарни лекари от Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“. При проверката е установено, че действително на посоченото място има труп на млад мъжки индивид с огнестрелна рана, обясняват от Националния парк.

Мечката е защитен вид съгласно законодателството на Република България и е приоритетен за опазване в рамките на екологичната мрежа „Натура 2000”. Видът попада в разпоредбите на Наказателния кодекс, според който случаят се разглежда като престъпление.

Мечка е убита в национален парк у нас
Снимка: iStock

Води се разследване от компетентните органи.

Според информацията органите на реда са извършили обиск на мястото на живеене на мъж от с. Христо Даново, който преди време е заловен в близост до мястото на престъплението да пренася огнестрелно оръжие на територията на НП „Централен Балкан“. След направената проверка в дома му са открити трофеи на диви животни, от които осем черепа на дива коза, 27 – на сръндак, и четири – на благороден елен. Образувано е досъдебно производство от Районната прокуратура в Карлово. Наказанието е лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от 5 хиляди до 20 хиляди лева.

Кафявата мечка е един от емблематичните видове животни за страната. Видът е изчезнал или е в много ниска численост в голяма част от Европа. В страната ни все още съществува популация от няколкостотин индивида. Обитават основно планините, където има големи горски масиви и са съхранени старите гори. Като вид, нуждаещ се от големи индивидуални територии, мечката е подложена на силно антропогенно въздействие и множество заплахи като бракониерство, разрушаване на местообитанията и безпокойство.

„Червената книга” на България определя вида с природозащитен статус „застрашен“. Освен законовата защита, се изпълняват мерки за опазване на вида и смекчаване на конфликта между мечката и човека.

Убийството на животни е недопустимо. Очакваме престъпникът да бъде открит и да понесе наказателна отговорност за действията си.

Мечка е убита в национален парк у нас

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции