<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237398" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нидерландия ...

Все повече европейски училища забраняват употребата на телефони в клас (видео)

04 Септември 2024
0 82

Множество училища в Европа забраняват мобилните телефони, предава NOVA.

Темата е станала болезнена за съвременното общество. Целта на мярката е да се бори не само с училищния тормоз, но и да позволи на учениците да общуват повече помежду си и да бъдат по-концентрирани в клас. Франция, където учебната година вече започна, е една от страните, които пробват експериментално забраната.

Във Франция използването на мобилни телефони е забранено със закон още през 2018 г.

Училище в Ловешко изцяло забрани употребата на телефони (видео)

Все повече европейски училища забраняват употребата на телефони в клас (видео)
Източник: istockphoto

„Дигиталната пауза”, както френските власти наричат мярката, предвижда телефоните да бъдат отнемани още на входовете на над 200 колежа. Те ще бъдат оставяни в индивидуални шкафове и връщани след учебните занятия. Над 50 хиляди ученици ще бъдат подложени на този своеобразен тест. Ако мярката сработи, от 1 януари 2025 г. забраната ще бъде въведена на национално ниво.

Използването на телефони се ограничава при децата след 4 клас. По-малките ученици не са обект на дискусия, тъй като повечето от тях нямат мобилни устройства.
Мярката вече работи в Испания, Нидерландия, Гърция и Белгия. Опити се правят в Румъния и Кипър.

Ограничаването на употребата на мобилните телефони е добра първа стъпка, но тя трябва да е съчетана и с комуникация с децата, за да не я възприемат като наказание. Също така трябва да бъде съгласувана и с родителите, за да се създаде цялостна хигиена на потребление.

Необходимо е учениците да са наясно със съществуващите вреди и опасности, свързани с мобилните устройства и дигиталното пространство, както и да са в състояние сами да се предпазват от тях.

Все повече европейски училища забраняват употребата на телефони в клас (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции