<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237519" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: България все ...

Лятото на 2024 година е най-горещото в България от началото на века

05 Септември 2024
0 151

Лятото на 2024 година е най-горещото в България от началото на века. То е и едно от най-сухите. Най-високата измерена температура е 42.2 градуса в Сандански на 16 юли, съобщиха от НИМХ.

Юни е най-топлият от 1930 г. насам, а юли е почти толкова топъл, колкото и юли на 2012 г. – най-топлият досега. Август също е един от най-топлите месеци август, информира NOVA.

Сезонните количества валеж в по-голямата част от страната са под или около климатичната норма. След хладния и дъждовен месец май, юни е с валежи под нормата, което довежда до ранно засушаване през юли. Има много пожари. Сушата продължава и през август, като най-тежко засегнати са Дунавската равнина и Горнотракийската низина.

Лятото на 2024 година е най-горещото в България от началото на века
Снимка: iStock

Най-голямото 24-часово количество валеж за сезона е 113 мм от дъжд и град в Самоков на 10 юни.

Все по-често в публичното пространство ще се говори за екстремни горещини. Досега у нас не сме ставали свидетели на толкова продължителни жеги през лятото. Очакванията са, че всяко следващо лято ще е по-горещо от предходното. Затова апелираме всички граждани на тази планета, бъдете отговорни! Старайте се да не замърсявате, да пестите вода и ресурси, да не изхвърляте храна.

Всяко действие на отделния индивид има значение за популацията на целия свят! Една птичка може да не прави пролет, но определено без тази птичка, пролет изобщо няма и да има!

Трябва да пазим планетата си, ако искаме тя да продължава да е годно за живеене място!

Наръчник за лятото: Как да се справим с жегите, но и да си изкараме добре? (Коментарът на редактора)

Лятото на 2024 година е най-горещото в България от началото на века

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции