<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237579" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Американка о...

Държавата продължава да е “сляпа” за рекета по частните паркинги край границите

06 Септември 2024
2 100

Държавата продължава да е “сляпа” за рекета по частните паркинги край границите, пише Емилия Милчева в материал за Deutsche Welle.

По време на прехода българските пътища бяха опасни за преминаване заради магистралните банди, които извършваха обири. Днес по входовете и изходите на България стоят други, заради които страната е заплашена от изолация от международните превозвачи, но пък държавата и нейните институции ги пазят.

На служебния премиер Димитър Главчев със сигурност му се е искало да остане равноотдалечен от проблема с частните паркинги, затлачили границите на България, но му се налага да демонстрира активност. А причината да покаже действие след досегашното си бездействие е намерението на Турция и Гърция да потърсят алтернативен транспортен коридор, за да заобиколят България. От Камарата на автомобилните превозвачи в България са брали срам на 44-ото общо събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в региона на Черноморско икономическо сътрудничество (BSEC-URTA).

На превозвачите им прекипя

На транспортния бизнес от Турция и Гърция рекетът с частните паркинги, “локвите” за дезинфекция и чакането с часове и дори дни на ГКПП-тата по мостовете на Дунав са им дошли в повече заради загубата на време и пари. За престой в паркингите се плащат 15 лева или 25 евро, в зависимост от това дали превозвачът е от България или чужбина. Ремонтите и стълпотворенията от хиляди леки автомобили в туристическия сезон вдигат допълнително напрежението.

Видеа и свидетелства на потърпевши от частните паркинги превозвачи, осветяване на схемите в парламента, сигнали от местните власти във Видин обаче не разтревожиха управляващите. Разследвания, показали връзки на фирмите собственици с български мафиоти, публикации в български и чуждестранни медии не успяха да накарат МВР да се заеме с проверка. Вече бившият вътрешен министър Калин Стоянов така и не видя проблем.

През това време чуждестранните превозвачи казват, че обмислят нови маршрути – строителство на мост между граничните пунктове “Ипсала-Кипи” на Турция и Гърция, на север от Александруполис, или маршрут с ферибот. В България се опитват да омаловажат заплахите, твърдейки, че блъфират.

Има защо да са гневни съседите – половината от турския експорт е за Европа, а по-голямата част от него преминава през България. Турският посланик Мехмет Саит Уянък се срещна и с вътрешния министър Атанас Илков заради затрудненото преминаване, а на срещата са били отчетени тазгодишни рекорди за ГКПП Капитан Андреево – между 5000 и 9000 пътнически превозни средства на ден на вход към Турция и между 3500 и 5500 на изход към България.

Над един милион турски тирове годишно минават през пунктовете Капитан Андреево-Капъкуле, Малко Търново-Дерекьой и Лесово-Хамзабейли, а такса “дезинфекция” от 20 евро и проверки ги бавят допълнително (за българските камиони е 20 лева, но има още 20 лева банкова такса, наложена от Инвестбанк). Заради войната в Украйна и блокирания трафик в Черно море потокът от камиони расте. За сравнение през пункта Кулата-Промахон за денонощие преминават близо 3500 тежкотоварни автомобила по данни на Гранична полиция, а дезинфекцията е безплатна.

Търпението и на българските превозвачи се изчерпва поради натиска за частните паркинги, понякога придружаван и с опит да бъдат свалени регистрационни номера. През август 2022 бяха премахнати знаци, подвеждащи шофьорите, показвайки им ред за влизане в паркинга край Лесово. Въпреки многобройните свидетелства на българи и чужденци, скандални клипове, репортажи за насочващи светофари и незаконно поставени пътни знаци, МВР отказва да види нарушения.

По Нова телевизия юристът от Антикорупционния фонд Лора Георгиева констатира бездействието на държавата при хаоса с трафика на ГКПП-тата, заявявайки, че всичко се извършва пред очите на полицаите, които “съдействат”. Заместник-председателят на Европейския транспортен клъстер Йоанна Лалова коментира по БНР, че във Видин се говори за рекет и “такса спокойствие”: “Във Видин един частен субект е упълномощен с държавни правомощия. Той регулира, той разпределя целия международен трафик, всички стоки, а държавата е абдикирала”. Лалова заяви, че буферните паркинги не решават, а задълбочават проблема.

Какво реши служебната власт

Но служебното правителство смята точно обратното. При обсъждането на проблема в Министерски съвет вчера е било “изтъкнато значението на буферните паркинги за облекчаването на трафика около ГКПП-тата”. Управляващите не смятат, че те са проблемът, не смятат да изясняват собствеността им, нито кой е допуснал в ключови за сигурността на държавата места фирми, повтарящи схемата с частната лаборатория за проверки на пестициди на “Капитан Андреево”. В крайна сметка кабинетът реши “да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат предприети мерки, така че преминаването на границата да се нормализира”.

Значи хем ситуацията трябва да се изясни, хем паркингите вършат работа – обаче “на места са необходими допълнителни стъпки, за да се намали времето за изчакване на тежкотоварните автомобили”. Управляващите смятат да приложат на Дунав мост-2 край Видин модела, използван на “Моста на дружбата” край Русе. Тировете там получават виртуален номер и когато им дойде редът да навлязат на територията на граничния пункт, шофьорите получават информация по телефона, за да тръгнат от паркинг зоната. Паркингът е построен върху общинска земя от частна фирма, която ще го ползва 30 години, през които ще плаща на вноски цената от 18 милиона лева.

Заобикаляне на България = по-малко приходи

Ако чуждестранните превозвачи намерят начин да заобикалят България, през която е най-прекият път, резултатът ще е намалени постъпления в държавния бюджет от приходите от такси за използване на пътната инфраструктура, акцизи върху горивата, както и ДДС върху различни услуги. Още никой не се е наел да изчисли колко, тъй като зависи от броя на превозните средства, които биха заобикаляли страната, техният тонаж, дължината на маршрута и честотата на превозите.

За 2023 година приходите от тол такси са над 505 милиона лева, което е близо 63% от всички пътни такси, и се плащат от тежкотоварни превозни средства, включително преминаващи транзитно през България. А те най-често се движат по магистралите, като предпочитаните маршрути са от София към ГКПП “Кулата” по “Струма”, от столицата за “Капитан Андреево” по “Тракия” и “Марица” и от граничния пункт при Русе за “Капитан Андреево” по път I-5 и “Марица”. При силно намаление на тези приходи поддържането на пътната инфраструктура ще трябва да се компенсира с пари от бюджета.

Заради разликите в цените много от тировете зареждат гориво в България и ако част от тях започне да заобикаля страната, отново ще е потърпевш бюджетът – заради намалените приходи от акцизи. Макар и не в такъв мащаб като тол такси и акцизи, ще има отражение и върху приходите от ДДС върху различни услуги като храна, ремонти и др.

Служебното правителство не се справя с хаоса по границите, но се налага да симулира дейност – предизборна ситуация, България е порицана, транспортният бизнес е недоволен. А големият въпрос е има ли политическа воля да въведе ред и контрол на частните паркинги.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции