<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Държавата пр...

Държавата най-после уеднаквява премиите за спортистите с увреждания

06 Септември 2024
0 92

Държавата най-после уеднаквява премиите за спортистите с увреждания, пише в.Сега. Даваните от държавата парични награди за параолимпийските спортове на планетарни и континентални шампионати досега бяха по-ниски спрямо наградите на шампионите в норма. Еднакви бяха само премиите за олимпийски и параолимпийски игри.

И последната неравнопоставеност ще бъде преустановена, като наградите за съответните места в класирането ще се изравнят и на световни и европейски първенства. Това предвиждат промени в наредбата за награждаване на спортисти, треньори и длъжностни лица. Проектът е публикуван са сайта за обществени обсъждания Strategy.bg.

Държавата най-после уеднаквява премиите за спортистите с увреждания

Златен медал за Ружди Ружди от Параолимпийските игри в Париж

Според действащите нива има сериозна разлика между наградите за съизмерими призови места от световни и европейски първенства. Наградата за първо място в олимпийски спортове от шампионат на планетата на спортисти в норма е 50 000 лв. срещу 32 000 лв. за първо място на тези с увреждания. За второ и трето място сега са предвидени съответно 23 000 лв. и 16 000 лв. срещу 35 000 и 25 000 лв. за стандартните състезания.

Сериозни разлики между наградите на спортисти в норма и параолимпийци съществуват и при призови места в европейски първенства. Там наградата за първо място на състезателите с увреждания се вдига от 13 000 лв. на 20 000 лв., за второ – от 6000 на 10 000 лв., за трето – от 4000 на 6000 лв. Точно такива са размерите на паричните награди за класическите първенства на Стария континент.

С аргумента, че тези нива не отразяват адекватно вложените усилия, спортното министерство (ММС) предлага промяна в наредбата и изравняване на наградите за призовите места от световни и европейски първенства при параолимпийците с тези на спортистите в норма. Изравняване е приложено обаче само за олимпийските спортове.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции