<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237729" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама мъже са...

БАН не иска парк в “Овча купел”, а сгради

09 Септември 2024
1 225

БАН не иска парк в “Овча купел”, а сгради. “Кукуряк” не се реализира заради странен спор, в който участват Столична община и друга публична институция, пише СЕГА.

Спор за имот в Овча купел може да блокира изграждането на парк

От исковата молба става ясно, че ръководството на БАН не е съгласно с начина, по който бившият главен архитект на София Здравко Здравков е разпределил територията на бъдещия парк. Председател на академията е акад. Юлиан Ревалски. Според него и колегите му приетият ПУП не съответства на Общия устройствен план на София по отношение на 16 дка от бъдещата зелена зона. Те са собственост на БАН и се намират в по-голям имот от почти 89 дка, който също е на БАН. През 2023 г. СОС реши именно големият имот да стане основната част от парк “Кукуряк”. 

С жалбата си БАН заявява, че според общия план 59 дка от големия техен терен попадат в зона, предвидена за парк. Но други 23 дка са “за обществено обслужване”. Според правилника за прилагане на столичния ОУП в зони “за обществено обслужване” може да се строят “общественообслужващи, административни, научни и делови сгради”. Но също и “жилищни сгради и допълващо застрояване”. 

Планът на Здравков предвижда 6,7 дка от големия терен да се обособят като самостоятелен парцел. И в него БАН да създаде “астро-комплекс-образователен и културен център от нов тип”. В този парцел академията ще има право да вдигне сграда с височина до 6 етажа. 

БАН не иска парк в &#8220;Овча купел&#8221;, а сгради
снимка: СЕГА

Предвидените 16 дка

БАН обаче иска промяна в предназначението и на останалите 16 дка от частта “за обществено обслужване”. “Тези 16 дка по ОУП са предвидени за „обществено обслужване“. А съобразно ПУП-ът са отредени за „озеленяване“. Отреждането за нашия имот така, както е било по ОУП, сега не съответства на отреждането за нашия имот по ПУП. Не обжалваме решението на СОС в частта, с която е одобрен проектът на ПУП – изменение на план за застрояване на новия имот V-„за парк“ и на имот VІ – „за астро-комплекс на БАН”. Предмет на нашата жалба е единствено проектът за ПУП в частта относно плана за регулация”, поясняват юристите на академията. Така или иначе, жалбата спира засега всички дейности по превръщането на поляните в парково пространство.  

Преди време стана ясно, че в имота си в бъдещия парк БАН иска да строи планетариум. Академията обаче няма необходимите средства, поради което ръководството ѝ търси партньорство. През 2020 г. акад. Ревалски информира за идеите си след среща с бившия кмет Йорданка Фандъкова, бившия главен архитект и с кмета на “Овча купел” Ангел Стефанов. “Предложих да се обсъди възможността за изграждане на планетариум. София има нужда от такова съоръжение. Ние можем да предоставим ноу-хау и терените, но не можем да осигурим финансиране. Затова търсим съвместна реализация на проекта със Столична община“, разказа Ревалски. 

Излъганите

Безкрайната сага по създаването на парк “Кукуряк” в “Овча купел” се точи вече 15 г. През 2009 г. гражданско сдружение „Парк Кукуряк“ и инициативен комитет „Обединени Овча купел“ внасят предложение до главния архитект да се създаде градски парк. И спортен комплекс върху общински и държавни терени. След дълги перипетии на 29 юни м.г. с гласовете на всички политически групи СОС утвърди проекта за ПУП. Преди общинарите да гласуват плана, гражданите на “Овча купел”, които са изключително чувствителни по темата, временно го спряха, за да получат информация какви са точните намерения на общината относно “Кукуряк”.

Сега жителите на района се чувстват излъгани в надеждите си след толкова години да се пристъпи най-после към реалното изграждане на парка. Представители на двете неправителствени организация съобщиха, че на 21 февруари т.г. в БАН е имало среща между тях и акад. Ревалски, на която БАН е обещало на хората в “Овча купел” целият имот от 89 дка да се предостави за парк и за нищо друго.

Активистите питат защо в крайна сметка учените са обжалвали, “след като при цялото процедиране на парка изразяваха категорично съгласие и след всички обществени обсъждания няма внесени възражения, становища и предложения”. Питат още защо тази година многократно са получили мълчаливи откази на покани за срещи с БАН, Столична община. Направление “Архитектура и градоустройство”, общинския съвет и от район “Овча купел”?

“Чий интереси защитават Столична община, НАГ. Столичният общински съвет и район “Овча купел”?, пита още Мария Господинова от двата инициативни комитета. За 13 септември е насрочено ново заседание в Административен съд – София град по спора между общината и БАН, след което се очаква първата съдебна инстанция да обяви делото за решаване. 

БАН не иска парк в “Овча купел”, а сгради

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции