<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=237854" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Украйна атак...

Концесионерът на летище София с амбициозен проект за Терминал 3

10 Септември 2024
4 302

Концесионерът на летище София с амбициозен проект за Терминал 3, който да е готов до 2031 г. Концепцията на концесионера е таксите да останат най-ниските в региона, а летището да бъде въглеродно неутрално. Това съобщиха днес представители на концесионера “СОФ Кънект” на пресконференция, пише Дневник.

Проектът за нов терминал е на стойност 500 млн. лв., а изграждането ще започне през лятото на 2026 г. Общият капацитет ще достигне до 20 милиона пътници годишно. За сравнение – през 2023 г. са обслужени 7.2 млн. пътници.

Терминал 3 ще включва сграда на 3 етажа с 52 гишета за чекиране, пешеходна връзка с терминал 2 и метрото, 13 линии за проверка с капацитет до над 3 хил. пътници на час, 6 линии за багаж, съобщиха стопаните на летището.

Общата търговска зона с площ от 10 декара ще има магазини, заведения и услуги.

Концептуалният дизайн е дело на българска фирма. Площта на терминала ще бъде 65 хил. кв. метра, с 10 хил. кв. м по-голяма от терминал 2.

Концесионерът на летище София с амбициозен проект за Терминал 3
Снимка: iStock

На представянето присъстваха служебният министър на транспорта Красимира Стоянова, председателят на инвестиционния “Меридиам” Тиери До и главният изп. директор на компанията оператор “СОФ Кънект” Хесус Кабайеро. По думи на Кабайеро компанията има амбиции софийската аерогара да стане основна за региона поради ключовото ѝ местоположение на Балканите и Източна Европа. Амбициите им са летището да получи 5 звезди. Най-високият стандарт за обслужване на клиенти, задаван от Skytrax – института за пазарни изследвания, специализиран в авиацията. Справка в сайта на Skytrax показва, че в момента с 5 звезди са отличени 7 регионални летища. Между тях тези на Бахрейн, Баку, Чънду.

Видео: БНТ

Концесионерът на летище София с амбициозен проект за Терминал 3

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции