<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238145" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Намериха се о...

Русия произвежда нов дрон камикадзе с китайски двигател

13 Септември 2024
0 255

Русия произвежда нов дрон камикадзе с китайски двигател. Дронът с голям обсег на действие е наречен Garpiya-A1 и се произвежда в страната от 2023 г. с китайски части. Москва е използвала това оръжие във войната в Украйна. Това става ясно от публикация на Reuters. Данните са на източници от европейското разузнаване и документи, предоставени на медията.  

Разузнавателните данни, които включват договор за производство на новия дрон, фирмена кореспонденция относно производствения процес и финансови документи, показват, че IEMZ Kupol, дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия Almaz-Antey, е произвело повече от 2500 Garpiya-A1 от юли 2023 г. до юли 2024 г.

За съществуването на новия руски дрон, използващ китайска технология, досега не е съобщавано.

Според източниците Garpiya-A1 е използван срещу военни и цивилни цели в Украйна, причинявайки щети на критична инфраструктура, както и цивилни и военни жертви.

Самюел Бендет от базирания във Вашингтон мозъчен тръст “Център за нова американска сигурност” заяви пред Reuters, че ако наличието на Garpiya-A1 бъде потвърдено, това ще означава отклонение от досегашната практика Русия да разчита на ирански безпилотни самолети с голям обсег на действие.

Русия произвежда нов дрон камикадзе с китайски двигател
Снимка: iStock

Путин с предупреждение за последствията от използване на далекобойни оръжия срещу Русия

Иран, който не коментира тази информация, е доставил повече от хиляда безпилотни самолета Shahed на Русия от началото на инвазията през февруари 2022 г., каза украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.

Те са използвани за изтощаване на украинската противовъздушна отбрана и удари по инфраструктура далеч от фронтовата линия. Иран многократно отрече да изпраща дронове на Русия за използване в Украйна.

Министерството на отбраната на Русия не е коментирала информацията. Китайското външно министерство заяви в изявление, че Пекин строго контролира износа на артикули с потенциално военно приложение, включително дронове.

По отношение на украинската криза Китай винаги е бил ангажиран с насърчаването на мирни преговори и политическо уреждане“, се казва в изявлението. Няма международни ограничения върху търговията на Китай с Русия, се посочва още в изявлението.

НАТО АПЕЛ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица призова Китай да спре да подкрепя войната на Русия в Украйна. Допълни, че помощта на Пекин е важен фактор за продължаването на конфликта.

Garpiya “много прилича на Shahed”. Но има няколко отличителни черти, включително уникална перка с болтове и двигатели Limbach L-550 E. Това коментира европейската агенция в изявление до Reuters. Двигателят, който първоначално е проектиран и произведен от германска компания, сега се произвежда в Китай от местната фирма Xiamen Limbach.

Договорът е на стойност над 1 милиард рубли (10 милиона евро). Подписан е през първото тримесечие на 2023 г. между руското министерство на отбраната и Kupol за разработването на фабрика за производство на безпилотни самолети.

Източници от разузнаването коментират, че бивша циментова фабрика, разположена в Ижевск, Удмуртска република, в Западна Русия, която е закупена от Kupol през 2020 г., се използва за производството на дроновете.

Русия произвежда нов дрон камикадзе с китайски двигател

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции