<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238359" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Чуйте не срещ...

Според съда Доган не може да се жалва от Пеевски, обратното обаче не е изключено

17 Септември 2024
95 862

Според съда Доган не може да се жалва от Пеевски, обратното обаче не е изключено, пише в.Сега. Магистратите отказаха да разгледат жалбите на приближените на Ахмед Доган с мотива, че не им е работа да разрешават спорове между двама партийни лидери, които имат еднаква власт върху движението. Това е нова победа за другия председател на партията Делян Пеевски. Именно неговата коалиция “ДПС-Ново начало” единствена ще участва във вота с марката ДПС.

Пеевски е пуснал пипала и във ВАС: Съдът принуди ЦИК да впише неговото ДПС

Две решения на ЦИК отидоха в съда

Лагерът на Доган, воден от председателя на партията Джевдет Чакъров, оспори в съда две решения на Централната избирателна комисия (ЦИК). С първото комисията отказа да регистрира партията ДПС като самостоятелен участник в парламентарните избори на 27 октомври.

По това време ЦИК вече беше регистрирала коалицията “ДПС-Ново начало”, след като ВАС нареди на комисарите да го направят. Затова заявлението, което Чакъров подаде, беше контрирано с насрещно заявление от хората на Пеевски. Те не разрешават самостоятелно участие на ДПС във вота. Последва размяна на поредица от подобни заявления, с които двамата председатели на партията взаимно се оборваха и оспорваха. Накрая ЦИК констатира, че Чакъров и Пеевски имат еднакви права като председатели. Затова комисията не може да разрешава възникнали помежду им спорове. И отказа да регистрира ДПС за самостоятелно участие.

Второто решение на ЦИК, което фракцията на Доган обжалваше, засягаше нова поредица от заявления и насрещни заявления. С тях двата лагера се опитваха съответно да извадят или да оставят движението в коалицията “ДПС-Ново начало”. На ЦИК й омръзна от тези юридически маневри и остави заявленията без разглеждане. Аргументът, с който го направи, беше, че представляващите партията разполагат с еднакви права.”Предвид противоречивите изявления ЦИК няма възможност да прецени каква е действителната, надлежно формирана воля на политическа партия ДПС”.

Същия аргумент на практика използват и върховните съдии в своето решение по жалбите.

Те приемат, че “председателите на партия ДПС, които могат да я представляват поотделно, и чиито права са еднакви, извършват противоположни процесуални действия, които правят невъзможно установяването на действителната воля на правния субект, страна в производството”. С други думи, ВАС не може да разбере дали волята на ДПС е да участва в изборите или не.

Според магистратите представителите на партията всъщност искат от съда “да замести волята на самата партия като доброволно сдружение на граждани с избирателни права, учредена съобразно Закона за политическите партии”. “В производството по регистрация за участие в изборите, съдът не следва да разрешава възникнали между двамата представляващи ПП ДПС спорове, които разполагат с еднакви и равни права”, констатират съдиите. И оставят жалбите без разглеждане.

Решенията по тези административни дела са окончателни. Остава да видим дали фракцията на Доган ще търси други пролуки в закона, за да атакува “ДПС-Ново начало”.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции