<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238432" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Meta забрани до...

Европейската комисия препоръчва забрана за тютюнопушенето на всички обществени места

18 Септември 2024
16 165

Европейската комисия препоръчва забрана за тютюнопушенето на всички обществени места. Това трябва да осигури по-добра защита на хората в ЕС. Мярката е насочена особено в защита на децата и младежите, срещу излагане на вторичен тютюнев дим и аерозоли, се казва в мотивите.

Предвижда се тютюнопушенето да бъде забранено и на терасите и площите пред заведенията, на автобусните спирки и в дори в зоологическите градини. Включени са открити места за отдих, където има вероятност да се събират деца. Като пример са посочени обществени детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни; открити зони, свързани със здравни и образователни заведения; обществени сгради; заведения за услуги; транспортни спирки и гари.

В препоръката, която все пак не е правно обвързваща, се указва на държавите членки да включат в забраната и новите продукти. Сред тях са нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари (вейпове). “След като Световната здравна организация подчерта отрицателните последици от излагането на пасивни емисии от тези нововъзникващи продукти, включително значителни респираторни и сърдечносъдови проблеми”.

Европейската комисия освен това насърчава държавите членки да обменят най-добри практики и да укрепват международното сътрудничество, за да увеличат максимално въздействието на мерките, предприети в целия ЕС. При това ЕК ще предостави подкрепа, включително чрез директни безвъзмездни средства на стойност 16 млн. евро от програмата EU4Health и 80 млн. евро от програма „Хоризонт“, за засилване на контрола върху тютюна и никотина, както и за превенция на пристрастяването. Ще бъде разработен и набор от инструменти за превенция в подкрепа на опазването на здравето на децата и младите хора.

“Предвид факта, че здравната политика е от компетентността на държавите членки, те се приканват да изпълнят тези препоръки чрез собствените си политики, както намерят за добре, т.е. като вземат предвид националните си обстоятелства и нужди”, се допълва в съобщението на ЕК.

Планът на Евросъюза за борба с рака си поставя за цел до 2040 г. да се създаде „поколение без тютюн“, в което под 5% от европейците употребяват тютюневи изделия.

“Тютюнът е водещият рисков фактор за рак, като повече от 1/4 от смъртните случаи от рак в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на тютюнопушенето. Смъртните случаи и други здравни показатели (като сърдечните пристъпи сред населението като цяло и подобряването на здравето на дихателните пътища) са се подобрили, благодарение на средата без тютюнев дим”, изтъкват от ЕК.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции