<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238570" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Терзиев се из...

Кмет на високопланинско село пътува с трактор, за да купува лекарства на жителите (видео)

19 Септември 2024
6 46

Кмет на високопланинско село пътува с трактор, за да купува лекарства на жителите. За десетки села в Сливенско най-близките аптеки са на близо час път, разказва bTV.

“Възраждане” ядосаха фармацевтите – готвят протести срещу пореден необмислен законопроект

С трактор през зимата, с коли или с автобуси – така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път.  Кметовете им поискаха въвеждането на автомати за лекарства.

„В Жеравна аптека няма, а най-близката е в Котел или Сливен, който е на 70 км“, казва жена от селото.

“Който не може – умира. Тук няма доктор, няма аптека – това е положението“, коментира Мария Енева. Тя се грижи за болния си съпруг, който е на 87 години. Лекарствата носи дъщеря им или съседи. Съседи търси и Янка.

„Използват се едни-други, който ходи, купува на другите. Трудна работа, много трудна, автобус няма”, казва жената.

Кмет на високопланинско село пътува с трактор, за да купува лекарства на жителите (видео)
снимка: bTV

Субсидията

Най-тежко е в отдалечените планински села. През зимата кметът на Соколарци пътува с трактор, за да донесе лекарства от града за цялото село. „С трактора. Нямаме други варианти. В селото имаме над 50 души, на които аз им купувам“, коментира Мустафа Мустафов.

Кметовете са категорични – автомати за продажба на лекарства в селата трябва да има. От община Котел са готови да помогнат за монтиране и на охрана на машините. Над 80 % от селата в региона са без аптеки и достъп до лекарства. В 30 общини няма аптека, а в 246 няма денонощна. Това показват официални данни към юни миналата година. Според фармацевтичния сектор решението не е да се слагат машини, а да се подобри финансирането за разкриване на аптеки в тези райони.

Такава субсидия беше въведена миналата година. Вече има 9 нови денонощни аптеки и други 7, разкрити в труднодостъпни райони. И сега автоматите за лекарства са разрешени, но могат да се поставят само на територията на аптека.

В тях се продават само някои лекарства без рецепта. Предложението на “Възраждане” е машините да се поставят и на други места, извън аптеки. Между първо и второ четене ПП-ДБ внесе предложение за корекция в идеите на “Възраждане”, така че да е ясно, че в машините ще продължат да се продават само лекарства без рецепта. И още – предвижда се държавата да финансира продажбата през автомати. Това доведе до обвинения, че поправките са лобистки.

Коментарът на “Господарите”

Недопустимо е в 21-ви век хора да нямат достъп до здравни грижи и лекарства. Радваме се, че кметът на селото е отговорен за тяхното добро състояние и им ги доставя, но настояваме здравното министерство да вземе сериозни мерки!

Кмет на високопланинско село пътува с трактор, за да купува лекарства на жителите

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции