<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238625" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дарители оси...

Великобритания забранява рекламите на вредни храни за деца

19 Септември 2024
2 12

Великобритания забранява рекламите на вредни храни за деца. Онлайн рекламите за нездравословна храна няма да бъдат разрешени от следващата година съгласно новите правителствени правила, въведени за справяне със затлъстяването при децата.

Забраната, която ще важи и за реклами по телевизията преди 21:00 часа, ще започне през октомври 2025 г., пише BBC.

Министърът на здравеопазването Андрю Гуин каза, че ограниченията ще „помогнат за защитата на децата“ от реклами. Според доказателствата те могат да повлияят на техните хранителни предпочитания от ранна възраст.

Повече от едно на всеки пет деца в Англия е с наднормено тегло или затлъстяване до момента, в който започнат начално училище, показва правителствената статистика. Това нараства до повече от един на всеки трима.

Какви храни и напитки могат да бъдат забранени?

Според новите правила определена храна ще бъде забранена, ако отговаря на два критерия.

Първо, ако е класифицирано като „по-малко здравословно“ в правителствена система за оценяване – сол, мазнини, захар и протеини.

Второ, ако попада в една от 13-те категории, създадени от правителството. Те включват безалкохолни напитки, чипсове, шоколадови сладкиши и бонбони. Също сладолед, торти и кексчета, бисквити, кроасани, пица, пържени картофи и др.

Великобритания забранява рекламите на вредни храни за деца
Снимка: iStock

Има ли други ограничения за нездравословна храна?

Забраната за реклами не е първата правителствена политика, предназначена да помогне на хората да ядат по-малко нездравословна храна. И като цяло да консумират по-малко калории, въведена през последните години.

Ограниченията, въведени през 2009 г., означават, че нездравословна храна не може да се показва по време на излъчване на програми, насочени към лица под 16 години.

Политиката също така забранява на знаменитости и анимационни герои да популяризират твърдения за това колко здравословни са тези хранителни продукти за деца в начална училищна възраст.

Данък върху безалкохолните напитки беше обявен през 2016 г. До 2019 г. това е помогнало за премахването на около 45 000 тона захар от напитките, продавани във Великобритания, според доклад на Public Health England.

Това е така, защото производителите са променили своите рецепти, за да намалят съдържанието на захар.

През април 2022 г. влезе законово изискване за заведенията – да отпечатват колко калории има във всяко ястие в менюто им.

Други държави също обмислят забрана на телевизионни реклами за нездравословна храна, насочена към младите хора.

ЕС публикува доклад през 2023 г., в който препоръчва на страните членки да приемат ограничения върху рекламата на нездравословна храна, насочена към лица под 18 години във всички медийни платформи. Политиката все още не е одобрена от Европейския парламент.

Увеличава се броят на българчетата с наднормено тегло (видео)

Великобритания забранява рекламите на вредни храни за деца

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции