<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238658" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Убиха извест...

Правителството шикалкави пред ЕК относно ЛГБТИ промените в училищния закон

20 Септември 2024
95 95

Министерството на образованието е изпратило лаконичен и обтекаем отговор на Европейската комисия по повод на промените за ЛГБТИ в училищния закон, съобщава “СЕГА”. В рамките на парламентарния контрол депутатът Корнелия Нинова е поискала информация от проф. Галин Цоков за корепспонденцията му с еврокомисаря Хелена Дали по казуса.

В отговора си до Нинова министърът обяснява, че г-жа Дали изразява загриженост, че приетите на 7 август промени в Закона за предучилищното и училищното образование могат да доведат до нарушаване на основни права на децата и на лицата от ЛГБТИ общността.

В системата на предучилищното и училищното образование се забраняват действия, свързани с извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционна сексуална ориентация и/или определяне на полова идентичност, различна от биологичната.”, гласи новоприетият законов текст. 

Правителството шикалкави пред ЕК относно ЛГБТИ промените в училищния закон
Източник; istockphoto

Убиха известна транссексуална инфлуенсърка в Грузия ден, след като там беше приет анти-ЛГБТИ закон

ЕК искат обяснения за понятието “действия” в училищната система.

Дали то обхваща дейности на наетите в системата, или се отнася и за външни организации. Както и образователни материали, учебници, учебници и други подобни ресурси. Забраната означава ли, че учители ще бъдат санкционирани или ощетени по отношение на тяхното наемане в случай на изразяване на “нетрадиционна” сексуална ориентация или на отношение по съответните теми, питат още от Брюксел.

Просветното министерство обаче е отговорило на тези конкретни въпроси с общи приказки. Проф. Цоков посочва, че българското правителство е “изцяло ангажирано с европейските принципи на зачитане на основните права, равенството, демокрацията и върховенството на закона“. Както и че законодателството ни признава и защитава правото на личен живот. Правата на децата и уязвимите групи в съответствие с Хартата на основните права на ЕС.

Относно промените в училищния закон той подчертава, са предложени и приети от Народното събрание. То има изключителния прерогатив да дефинира понятията и стандартите в националното законодателство. Те следва да бъдат тълкувани и прилагани в съответствие с Конституцията, правните норми и международните ангажименти на България.

“Дипломатично”

Правителството, заедно с всички останали институции, е длъжно да спазва и прилага законодателството, което произтича от демократичния процес в страната“, декламират пред Брюксел от МОН. И продължават в същия дух:

 “Конституцията на България забранява дискриминацията по най-категоричен начин. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние. Този конституционен принцип е заложен във всички аспекти на националното ни законодателство. Той е доразвит в закона за защита от дискриминация, който е приложим и в системата на образованието. В този смисъл са гарантирани правата и достойнството и на всички участници в образователния процес.“, заявяват от министерството.

Националното ни законодателство гарантира принципа на недискриминация и равнопоставеност на всички граждани. Искаме да уверим ЕК, че при прилагане на новите разпоредби МОН ще съблюдава стриктно за прилагане на принципите и достиженията на европейското законодателство в областта на правата на човека. Така и специфичните права в Хартата на основните права на ЕС. Всяко действие по изпълнение на законите ще бъде внимателно наблюдавано. За да се гарантира, че се спазват принципите на върховенство на закона. Зачитането на правата на човека и недискриминацията“, завършва писмото.

Коментарът на “Господарите”

На фона на политическата и институционална криза в страната, родните депутати решиха набързо да прокарат един зле обмислен и зле скалъпен закон. Закон, който ни отдалечава от европейските ценности, за които нашето правителство толкова милее.

Неговото реално приложение води единствено до ограничаване правата на различните, тяхното маргинализиране и заглушаване. В същото време той поляризира обществото ни и създава предпоставки за агресия срещу учители и ученици, които изразяват свободно мнението си.

Ние трябва да се противопоставяме срещу такива безмислени и популистки действия. Крайно време е и да покажем на драгите политици, че те работят за нас, а не за себе си.

Правителството шикалкави пред ЕК относно ЛГБТИ промените в училищния закон

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции