<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238666" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Великобритан...

Заради 57-годишна наредба искат да отнемат категорията на шофьор на тир с протеза (видео)

20 Септември 2024
138 138

В абсурдна ситуация след завръщането си в родината е изпаднал параолимпиец с ампутиран крак, съобщава NOVA. Заради 57-годишна наредба искат да му отнемат професионалната категория за шофиране на тир.

В продължение на почти 15 години мъжът карал тир в Германия. Редовно презаверявал книжката си, като минавал и задължителните медицински прегледи. Наскоро обаче, когато се прибрал в България, разбрал, че имат намерение да му отнемат категорията за управление на камиони. Потърпевшият е в недоумение от случващото се.

Заради 57-годишна наредба искат да отнемат категорията на шофьор на тир с протеза (видео)
Източник: NOVA

Юли Кръстев е с протеза на левия крак от 28 години. От 90-те години е професионален шофьор. По-късно заминава за Германия и на всеки 5 години презаверявал книжката си.

Минават се доста сериозни медицински прегледи”, обясни Юли Кръстев.

Последното преиздаване на свидетелството е направено през 2022 г. в Германия. Сега обаче в България искат да му отнемат професионалната категория.

Има една наредба от 1967 г., в която попадат няколко болести. Една от тях е на опорно-двигателния апарат. Там пише, че при ампутация на пръсти, на горен или долен крайник, нямаш право да си професионален шофьор. В Германия обаче имаш.”, обясни Кръстев.

Поредна абсурдна ситуация, породена от остаряла и неадекватна бюрокрация. Може би през 70-е години на миналия век наредбата е била нужна заради състоянието на тогавашните протези и автомобили. Днес обаче, с развитието на технологиите, тя лишава от препитание хората в неравностойно положение.

Затова призоваваме отговорните институции да преразгледат въпросния документ и да наложат необходимите промени.

Заради 57-годишна наредба искат да отнемат категорията на шофьор на тир с протеза (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции