<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238672" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Певицата Бил...

Изтеглиха номерата на машините за гласуване, “Сиела” и ЦИК спорят за цената на услугата (видео)

20 Септември 2024
69 69

Изтеглени бяха серийните номера на машините за гласуване за предстоящия вот през октомври, информира NOVA. Сега предстои да преминат процес по удостоверяване, за да бъдат включени в изборите.

Тегленето на серийните номера се проведе публично в Министерството на електронното управление, в присъствието на служебния министър-председател Димитър Главчев и министъра на електронното управление Валентин Мундров.

Номерата на машините бяха избрани на случаен принцип, което представлява ключова стъпка в подготовката за прозрачни и сигурни избори.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване, &#8220;Сиела&#8221; и ЦИК спорят за цената на услугата (видео)
Източник: БТА

Вижте доклада на ДАНС, заради който забраниха машинното гласуване

Междувременно вчера директорът на фирмата, която поддържа и доставя машините – „Сиела Норма”, заяви, че ЦИК е обявила с 15% по-ниска сума за услугите и ако не се договорят, то машинен вот през октомври може да няма.

От ЦИК пък заявиха, че сумата е сходна с тази от предходните избори.

Запитан дали има опасност да останем без машинен вот, Димитър Главчев каза, че се надява да не се стига дотам.

„Има не само в тази посока натиск за повишаване на цени. Има такъв и при склада, който съхранява машините. Надявам се да не се стигне дотам, тъй като това ще бъде много голям скандал. Това са търговски отношения между ЦИК и съответните контрагенти. От друга страна е право на търговците да искат подобряване на условията. Не смятам, че са ощетени.” заяви Главчев.

Да видим на тези поредни избори какво ще се случи с машинното гласуване и дали отново ще има проблеми с флашки, объркани карти, празни бюлетини и пр.

Изтеглиха номерата на машините за гласуване, “Сиела” и ЦИК спорят за цената на услугата (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции