<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=238776" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Цончо се довъ...

Българите, които не споделят “деструктивните неолиберални ценности” вече могат да живеят в Русия

21 Септември 2024
300 300

Руското правителство публикува списък от 47 държави, които според властите „налагат неолиберални нагласи, които противоречат на традиционните руски ценности“.

През август президентът Владимир Путин подписа указ, според който гражданите на държави от този списък ще могат да получат разрешение да пребивават в Русия, ако са пострадали от „налагането на неолиберални деструктивни нагласи“. От такива кандидати няма да се изискват познания по руски език, руска култура или история, предава Mediapool.

Решението е взето с цел „защита на основните човешки права и свободи“ и като подкрепа на онези, които са избрали „духовната, културна и правна връзка“ с Русия.

Списъкът включва предимно държави от Европейския съюз. Сред тях са и България, САЩ, Великобритания, Украйна, Микронезия, Тайван (чиято независимост Москва не признава), Сингапур, Северна Македония, Албания, Черна гора, Швейцария, Андора, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Япония, Австралия, Бахамските острови, Корея, Нова Зеландия, Монако, Сан Марино, Канада.

Българите, които не споделят &#8220;деструктивните неолиберални ценности&#8221; вече могат да живеят в Русия
Източник: istockphoto

От страните в ЕС в списъка знаково отсъстват само Унгария и Словакия, вероятно заради особеностите на настоящите управления в тях. От страните на Балканите отсъстват Сърбия, Босна и Херцеговина и Косово.

Преди това на руското Министерство на външните работи беше възложено да състави регистър на „деструктивните“ държави за по-нататъшното му одобрение от кабинета на министрите.

Като начало Министерството на външните работи ще предоставя на чужденците еднократни визи за три месеца. За да направят това, те ще трябва да се свържат с руското посолство или консулство по местоживеене. Документът обаче не уточнява как ще се проверява ангажираността на кандидатите към „традиционните духовни и морални ценности“.

Под „традиционни ценности“ Путин очерта редица концепции в държавната програма, одобрена през ноември 2022 г. Те включват: живот, достойнство, права на човека, патриотизъм, гражданство, служба на родината. Както и високи морални идеали, силно семейство, творчество и приоритет на духовното над материалното. В списъка са още хуманизъм, милосърдие, справедливост, колективизъм, взаимопомощ и взаимно уважение, единство на народите, историческа памет и приемственост на поколенията.

В същия документ „традиционните ценности“ се противопоставят на „деструктивната идеология“. Според руските власти тя насърчава егоизма, аморалността, отричането на патриотизма и естественото продължаване на живота. Както и традиционния брак между мъж и жена, големите семейства и „пропагандата“ на нетрадиционни сексуални връзки.

Сигурни сме, че от ‘Възраждане” ликуват по повод на тази новина и вече организират промоционални пакети зa завръщане към майката-хранилка. Откакто е във властта пропутинската партия дава мило и драго да ни изолира от ЕС и НАТО и да ни постави под руско влияние. Било чрез пропаганда, организиране на референдуми и прокарване на руски закони, като тези за “ЛГБТИ пропагандата” и “чуждестранните агенти”.

България – страната на “чуждестранните агенти” (Коментарът на “Господарите”)

Искрено пожелаваме на Костадинов и компания да си стегнат багажа и да се възползват от тази рядка възможност.

Българите, които не споделят “деструктивните неолиберални ценности” вече могат да живеят в Русия

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции