<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=24115" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Синоптиците от БАН пуснаха протестна прогноза за времето

17 Ноември 2016
0 10019

От НИМХ пуснаха протестна прогноза за времето на сайта си днес. На сайта им над прогнозата стои изречението: "Инвестицията в науката гарантира бъдеще за България".

 

 

Изречението в червено е в унисон с исканията на протестиращите учени за достойно държавно финансиране. Предвиденото в бюджета за 2017 г. дори няма да покрие 100% от заплатите, а само 85%. Немалка част от учените получават минимални заплати. В бюджет 2017 г. пари за наука няма.

 

Притесненията на учените ги накараха да излязат на протест вчера и да поискат повече пари за следващата година.

 

КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ЗАКРИВАНЕТО НА МЕТЕОРОЛОГИЧНИ СТАНЦИИ?

 

"Ситуацията в БАН като цяла е много тежка. Смята се, че тези пари, които се дават на БАН, са за наука. Само че не е така. Има много оперативни дейности, за които се плаща с тях", обясни проф. Христомир Брънзов – директор на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН пред Нова телевизия.
 

 

"Ако продължим така, системата ще започне да се разрушава, без някой да може да я спаси. А метеорология и хидрология без измервания не може. Тези прогнози за времето и реките са свързани с живота и здравето на хората. Те не могат да спрат и няма да го позволим, защото ние сме отговорни хора", каза още Брънзов.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции