<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25609" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Изтупано от н...

Румен Радев и Бойко Борисов поискаха спиране на скандалното решение за Копривщица

30 Март 2017
0 1764

Въпреки че местната власт иска да отнеме статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват заради бизнес интереси, централната власт се разшета да брани това райско кътче.

 

Ден след скандалното решение на Общинския съвет в Копривщица, президентът Румен Радев призова във Фейсбук "всички, от които това зависи, незабавно да ревизират или спрат решението на Общинския съвет за промяна в статута на града-музей".

 

Малко по-късно в четвъртък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с с кмета на Копривщица Генчо Герданов (ГЕРБ), който го уверил, че "ще направи всичко възможно да спре скандалното решение" като го върне за преразглеждане. "Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Борисов във Фейсбук и анонсира специална пресконфренеция на ГЕРБ по темата.

 

Решението на местните общинари е статутът "архитектурно-исторически резерват" да отпадне от новия Общ устройствен план (ОУП) на селището.

 

Междувременно Министерството на културата, от което зависи дали ще отпадне този статут, съобщи, че не е постъпвало такова искане от кмета на Копривщица.

 

Над 400 са недвижимите културни ценности на територията на града. От тях 15 са с национално значение, между които емблематични исторически сгради – музеи "Лютова къща", "Ослекова къща", къща – музей "Тодор Каблешков", родните къщи на Георги Бенковски, Димчо Дебелянов, Любен Каравелов.

 

Турчин брани блгарското в Копривщица

Невероятна ирония е, че единственият човек, който се изправи срещу местната власт в Копривщица, е един млад българин от турски произход, роден в Крумовград – Нурхан Реджеб. 

 

Урбанистът Нурхан Реджеб обаче неотклонно защитава запазването на Копривщица. Той е ръководител на групата, изготвила отхвърления от общинарите проект за Общ устройствен план (ОУП). В този проект се предлага пълното запазване на историческия облик на градчето и неговото развитие, включително с изграждането на нов парк.

Нурхан Реджеб и колегите му предлагат въвеждане на специална "охранителна зона" за хълмовете около Копривщица, съобщи mediapool.bg.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции