<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=25702" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как изглежда ...

САЩ удариха с ракети Сирия в отговор на химическата атака, при която загинаха повече от 80 цивилни (ВИДЕО)

07 Април 2017
0 14720

Само ден след заплаха на САЩ, че ще се намесят в Сирия, те я изпълниха. Щатите нанесоха удари с ракети срещу военна база на Сирия в отговор на химическата атака в страната, за която бе обвинен президентът Башар ал-Асад.

 

От Пентагона съобщават, че са изстреляни 59 ракети в 4:40 часа сутринта местно време. Ударена е базата Шайрат в Централна Сирия, пише offnews.bg. Базата на сирийските ВВС е почти унищожена от ракетните удари на САЩ. Унищожени са поне две писти, а ударите са предизвикали пожар в складове за гориво. Убити са четирима военни, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права.

 

При химическата атака във вторник в град Кан Шейкун в провинция Идлиб загинаха повече от 80 цивилни, сред които и деца.

 

Президентът на Русия Владимир Путин, чрез неговия говорител Дмитрий Песков, заяви, че ударът на САЩ по Сирия е нападение срещу "суверенна държава". В изявлението на говорителя на президента Путин се казва, че въздушните удари са били "нарушение на международното право и са с измислен претекст".

 

"Сирийската армия не притежава химическо оръжие, като това е било утвърдено и от ООН", заяви Песков. Според Путин ударът по Сирия е бил за разсейване на вниманието от цивилните жертви в Ирак.

 

"Това поведение ще наруши връзките между САЩ-Русия, които и без това вече са плачевни", заяви още Песков.

 

Посланието на Тръмп към света за Сирия

 

Какво послание отправи президентът на САЩ Доналд Тръмп преди въздушната атака срещу Сирия? Американското посолство у нас публикува пълния текст на изявлението му. Ето и превод на текста:

 

"Мои американски приятели, във вторник сирийският диктатор Башар ал-Асад предприе ужасяващо нападение с химически оръжия срещу невинни цивилни. Използвайки смъртоносен невропаралитичен газ, Асад отне живота на беззащитни мъже, жени и деца. Това беше бавна и мъчителна смърт за толкова много хора. Дори красиви бебета бяха жестоко убити в това варварско нападение. Никога никое дете на Бога не трябва да приеживява такъв ужас.

 

Тази вечер разпоредих целенасочен военен удар срещу летището в Сирия, откъдето започна химическата атака.

 

От жизненоважно значение за националната сигурност на Съединените щати е да предотвратят разпространението на използването на химически оръжия. Не може да се оспорва, че Сирия използва химически оръжия, нарушавайки задълженията си по Конвенцията за химическите оръжия и игнорирайки призивите на Съвета за сигурност на ООН.

 

Опитите за промяна на поведението на Асад през последните години се провалиха драматично. В резултат на това се задълбочава бежанската криза и страните в региона продължават да се дестабилизират, заплашвайки САЩ и съюзниците им.

 

Тази вечер призовавам всички цивилизовани нации да се присъединят към нас в стремежа ни да сложим край на клането и кръвопролитията в Сирия, а също и на всеки вид тероризъм. Молим за Божията мъдрост, когато се изправяме пред предизвикателството на размирния ни свят. Молим се за живота на ранените и за душите на починалите. Надяваме се, че докато Америка отстоява правосъдието, накрая мирът и хармонията ще надделеят.

Лека нощ. Бог да благослови Америка и целия свят. Благодаря ви."

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции