<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26126" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Алек Болдуин ...

Седем души са задържани заради атаката в Манчестър, викнаха спешно сапьори в колеж (ВИДЕО)

25 Май 2017
0 5295

Британските служби продължават разследването на предполагаемата престъпна мрежа, която стои зад организацията на атентата в Манчестър, при който загинаха 22 души, а десетки бяха ранени.

 

Във вторник сутринта полицията задържа още двама души и така вече седем души са в ареста по подозрение, че са имали връзки с кървавото нападение. Междувременно полицията освободи арестуваната в сряда жена без да й бъдат повдигнати обвинения. 

 

Тя бе задържана в квартал "Блекли", Северен Манчестър. Британската полиция съобщи преди ден, че разследва престъпна мрежа във връзка с атентата в Манчестър.

 

В Либия бяха арестувани бащата и по­малкия брат а атентатора Салман Абеди. Баща му Рамадан беше задържан в Триполи и се смята, че е бил член на подкрепяна от Ал Каида ислямистка групировка през 90­те години. Той обаче отрича това да е вярно. По­малкият брат на Салман – Хашим, също е арестуван в Триполи. Предполага се, че той е знаел, че Салман планира атентата в Манчестър.

 

23­годишен мъж, за когото се смята, че е по-­големият брат – Исмаил, е задържан в Манчестър вчера. Задействаното от атентатора взривно устройство е било мощно и сложно, констатира в. "Ню Йорк таймс", цитиран от Франс прес, въз основа на снимки на британската полиция.

 

Първоначалният анализ на бомбата на базата на заснети и намерени на мястото на престъплението свидетелства не дава възможност да се заключи какво е било количеството или вида на използваното взривно вещество, но подсказва, че става въпрос за самоделно устройство, което е било внимателно обмислено и изработено старателно, посочва вестникът, цитиран от mediapool.bg. Той публикува осем снимки, на които се виждат различни фрагменти ­ от парчета от взривното устройство до детонатора, от батерия, части от синя раница и парчета метал и болтове. Тези елементи, анализирани от потърсени от "Ню Йорк таймс" специалисти, позволяват да се заключи, че бомбата е била мощна и е била грижливо направена така, че да нанесе максимални поражения.

 

Бомбата, несъмнено поставена по­скоро в чанта, отколкото в пояс, е била достатъчно мощна да отнесе тялото на камикадзето далече от експлозията и да опустоши широк полукръг, където са се намирали основната част то жертвите, подчертава всекидневникът. Той отбелязва, че взривеното устройство не е било с обикновен детонатор. Наличието на електроника говори, че е възможно да е имало закъснител или дори приемник за задействане от разстояние, а може би и комбинация от двете. Устройството имало и много по­мощна от използваните в такива случаи батерии.

 

Телевизия Ен Би Си цитира американски представител, информиран от британските служби, че става въпрос за мощна и сложна бомба, направена от материали, които трудно можеш да си осигуриш във Великобритания, а това според него доказва, че атентаторът е имал съучастници. Позовавайки се на телевизия "Скай нюз", Ройтерс съобщи, че атентаторът Салман Абеди е бил заснет от камери за видеонаблюдение в търговския център "Арндейл" в Манчестър в петък вечерта с раница, която изглежда е била купена наскоро. Полицията смята, че три дни преди атентата, Абеди е изтеглил 250 лири (324 долара) от банкомат, след което към 19 ч. влязъл в търговския център да пазарува.

 

Кадри с недобро качество показват млад мъж, който според полицията е Абеди. Той е облечен в черно, носи черна раница с ярко синя подплата. Етикетът на раницата показва, че тя е била току­що купена. Публикувани по­-рано вчера от "Ню Йорк таймс" снимки показват останки от син материал, който според вестника е от носена от Абеди раница. Според телевизия Ей Би Си, британската полиция е открила в дома на Салман Абеди работилница за направа на взривни устройства, в която имало достатъчно експлозиви за още няколко бомби. Салман Абеди е бил в Германия четири дни преди атаката, съобщи днес телевизия "Скай нюз", цитирайки германското разузнаване.Абеди е бил в Дюселдорф, на около 480 километра западно от Берлин. Според следователи той е бил част от по­голяма екстремистка мрежа.

 

Сапьори бяха извикани в колеж в градчето Трафорд

 

Бомбен отряд спешно пристигна в колеж в градчето Трафорд в района на Голям Манчестър.

 

Все още не е ясно дали това е свързано с разследването на атентата на 22 май. Тогава при взрив на концерт в зала "Манчестър Арена" бяха убити 22-ма души.

 

Няколко улици са затворени и служителите на реда правят оценка на ситуацията.

 

Същевременно британската премиерка Тереза Мей отново предупреди, че заплахата от тероризъм остава висока и че хората трябва да бъдат бдителни.

 

Песен на Оазис звуча в Манчестър

 

В края на едноминутното мълчание в памет на жертвите от терора в Манчестър, на площад Сан Ан зазвча песен на групо Оазис. Една жена, хванала букет започна да пее- "Не се връщай към гнева". 32-годишната Лидия споделя, че обича Манчестър и Оазис. Не обръщайте внимание на гнева – за това става въпрос: не можем да гледаме назад към случилото се, трябва да погледнем напред към бъдещето, казва тя.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции