<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26224" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Лондон

05 Юни 2017
0 1133

Джихадитската групировка ”Ислямска държава” пое отговорността за атентата в Лондон, при който загинаха седем души, а десетки бяха ранени.

 

В съобщение, публикувано в нейната пропагандна агенция Амак, се посочва, че кървавата атака в събота вечерта е извършена от група бойци на организацията. Тримата нападатели се врязаха с ван в пешеходците на Лондонския мост и намушкаха с ножове хора в близки заведения, преди полицията да ги застреля. Това бе третото терористично нападение във Великобритания за по­малко от три месеца.

 

Медицински източници казаха, че 36 души остават на лечение в болница. 21 от тях са в критично състояние. Британската полиция съобщи, че ще обяви имената на тримата нападатели на Лондонския мост щом стане оперативно възможно. Полицията продължава разследването, като извършва обиски в четири имота. 12 души бяха арестувани в Източен Лондон във връзка с нападението.

 

Полицията каза, че единият от тях е освободен, без да му бъдат предявени обвинения, но четирима мъже и седем жени остават в ареста по силата на законите за борба с тероризма. "Обществото може да види допълнителни полицаи ­ и въоръжени, и невъоръжени, в столицата, както може да се очаква в такива обстоятелства", каза ръководителят на полицейските сили за борба с тероризма Марк Роули, цитиран от Ройтерс. Ислямска държава, която губи територия в Сирия и Ирак при настъплението на водената от САЩ коалиция, изпрати в своя сайт за послания Телеграм рано в събота призив към последователите си да извършват нападения с камиони, ножове и огнестрелни оръжия срещу "кръстоносците" през свещения за мюсюлманите месец рамазан, посочва Ройтерс.

 

В неделя вечерта десетки хиляди хора почетоха паметта на жертвите от атентатите във Великобритания по време на мащабен концерт в Манчестър. "Искам послание към всички: не се страхувайте!" ­ каза 9­годишната Скарлет, която преди две седмици преживя ужаса след концерта на Ариана Гранде в зала "Манчестър арена". Тогава атентатор самоубиец се взриви в "Манчестър арена" и уби 22 души, от които седем малолетни. В шоуто на стадион "Олд Трафорд", озаглавено "Цялата ни любов е за Манчестър", освен Ариана Гранде участваха Джъстин Бийбър, Кейти Пери, Колдплей, Роби Уилямс, Фаръл Уилямс, Майли Сайръс, Тейк Дет, Ъшър и други звезди.

 

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции