<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26689" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Две българки са задържани в по време на почивка в Турция (ОБНОВЕНА)

28 Юли 2017
0 2922

Две българки са задържани в Турция по подозрение в тероризъм, съобщиха турски медии. Информацията беше потвърдена от Министерството на външните работи (МВнР). Българките са майка и дъщеря. Те са били на почивка в турския курорт Дидим, заедно с британеца Джоузеф.

 

Тримата са арестувани по подозрение за връзки с въоръженото крило на сирийската Партия на демократичния съюз, която в Турция е обявена за терористична организация, но САЩ не я смятат за такава. При задържането им са конфискувани телефоните им, компютрите и дигитални материали, пишат турските медии. При разпитите дъщерята Мира обяснила, че е следвала право в Холандия и Великобритания, а в края на 2015 г. се запознала с британеца в социалните мрежи.

 

Заедно с майка си Веселина и с приятеля си Джоузеф пристигнали на почивка в Дидим. Британецът обяснил, че през 2015 г. е бил три месеца в Сирия като медик в помощ на местните. Той преминал през военно обучение, но не е участвал в никакви сражения, заявил Джоузеф пред турските власти. По думите му след това се върнал във Великобритания, предават турските медии. Разследването на профилите в социалните мрежи обаче показало, че Мира и Джоузеф са обменяли съобщения с Партията на демократичния съюз на Сирия, която в Турция е обявена за терористична. За майката Веселина към момента не са открити престъпни връзки и дейности, съобщават турските медии. Разследването по случая продължава. Към момента срещу двете българки няма повдигнати обвинения, съобщи българското външно министерство, което следи случая и се опитва да установи контакт със сънародничките ни. Съпругът на Веселина е подал сигнала в посолството ни в Анкара за задържането на жена му и дъщеря му от турската полиция в Айдън по време на лятната им почивка, пише mediapool.bg.

 

Служителят от отдела за борба с тероризма не се е ангажирал с конкретни срокове. Служители на посолството са се свързали и с наблюдаващия прокурор по делото, който е съобщил, че няма повдигнати обвинения. Максималният срок за задържане е 7 дни. В рамките на този срок или трябва да бъдат обвинени в престъпление или освободени.

 

От Външно министерство съобщиха, че една от двете задържани в Турция български гражданки е била освободена. Тя се е обадила късно снощи да съобщи лично на консула ни в Анкара, че след разпит в полицията, е пусната на свобода. В ареста засега остава дъщеря й. 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции