<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26827" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Националите ...

Системата за "мобилни" билети за градския транспорт във Варна претърпя провал (видео)

17 Август 2017
0 2549

Във Варна, компания Tickey, започна продажбата на "мобилни" билети за градския транспорт през едноименната си онлайн платформа. Това обяви Димитър Димитров, главен изпълнителен директор на стартъпа, който е сред най-динамично развиващите се в България.

 

 

 

"Договорът ни с общинското дружество "Градски транспорт" беше подписан на 31 май т. г., каза Димитров. Монтажът на устройствата започна около 15 юли и за не повече от две-три седмици успяхме да оборудваме около 90% от всички автобуси на компанията. След това за два дни обучихме кондукторите, които в момента продават ръчно билети, а само за 1 нощ разлепихме информационните стикери в автобусите". По данни на Tickey инвестицията на компанията за инсталиране и въвеждане в експлоатация на системата е в размер на по-малко от 20 хил. евро.

 

Онлайн продажбите на Tickey обезсмислят в голяма степен скъпата и все още неработеща система за електронна продажба на билети, изградена по проекта с европейско финансиране "Интегриран градски транспорт на Варна" ( 115 млн. лв.). Общинската администрация в града безуспешно се бори с нейното въвеждане в експлоатация вече трета година след като похарчи за изработката и монтажа на машините 8.3 млн. лв.

 

Проблемът се оказа в некомпетентността при сключването на договор с изпълнителя на обществената поръчка – "Обединение модерен транспорт". Според техническото предложение на изпълнителя, изпратено до ръководителя на проекта Биляна Якова, неговото задължение е било само "да достави и монтира машини с фискални устройства, но не и фискализирани". Якова е приела предложението без възражения, в резултат на което година след двукратно удължаване на срок за изпълнение на проекта машините, монтирани в автобусите и по спирките на градския транспорт във Варна, не могат да заработят. Междувременно голяма част от тях вече са повредени и неизползваеми.

 

В опит да маскира провала на администрацията, която ръководи, кметът на града Иван Портних вече няколко пъти от май м.г. досега официално обявява, че системата ще проработи всеки момент, но това така и не случва.

 

В същото време малкият стартъп Tickey е успял да монтира устройствата си за купуване на мобилни билети за по-малко от два месеца в 180 от автобусите на общинското дружество "Градски транспорт" и да ги въведе в експлоатационен режим срещу инвестиция под 20 хил. евро.

 

Според изпълнителния директор на компанията останалите автобуси ще бъдат оборудвани с устройства най-късно до края на август.

 

"Не бих искал по никакъв начин да се конфронтирам с общинската администрация във Варна, каза Димитър Димитров. Целта ни е единствено да покажем, че този бизнес модел е по-успешен от другите".

 

Системата на Tickey позволява на всеки, който има в себе си смартфон или друго мобилно устройство, свързано в интернет, и използва банкова карта или PayPal акаунт, да си купи мобилен билет веднага щом влезе в автобус или тролей във Варна. Цената е същата като на хартиения билет. Според проучване на агенция Pragmatica още през 2013 г. близо 64% от българите използват смартфон. Около 90% от тях живеят в София и областните градове.

 

За да бъде ползвана системата на Tickey, на всяко устройство, през което се извършва покупката на билет, трябва да бъде инсталирано едноименното мобилно приложение. То е достъпно за свободно сваляне в платформата Google Play. Системата използва сензори за близост, които не позволяват предварителна покупка на билет. Тя обаче има функция, която показва най-добрия и бърз маршрут за придвижване до определена точка на Варна.

 

Бизнес моделът на стартиращата компания се базира върху предварителното купуване на билети за градския транспорт, а в зависимост от броя им се формира и отстъпка от цената, която може да варира между 4% и 10%.

 

Tickey вече продава билети на 11 входа в 9 метростанции в София, както и по двете тролейбусни линии в Бургас, където предстои покриване на целия градски транспорт. В началото на 2016 година, още преди системата да бъде внедрена на станциите на софийското метро, Tickey започна съвместна работа с фериботния пункт в графство Корнуол във Великобритания. Стартиращата компания работи и върху пилотен проект за метрото в Делхи, пише dnevnik.bg.

 

На 22 август дружеството ще пусне в експлоатация аналогична система за продажба на мобилни билети в канадския град Шербрук. По друг подобен проект стартъпът работи и в Португалия.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции