<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26870" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Атентаторът от Барселона е на свобода и се издирва в цяла Европа (видео)

21 Август 2017
0 82

Властите в Испания са установили с висока степен на сигурност, че 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб е бил шофьорът на вана, използван за терористичната атака в Барселона, предаде АП.

 

Ройтерс пък съобщи, че издирването на мъжа убил 13 и ранил над 100 души на най-оживения и прочут булевард в града, вече се води във всички европейски страни. Агенцията се позовава на вътрешния министър на Каталуня Жоаким Форн. "Той в момента не се издирва само в Каталуня, но във всички европейски страни, усилия полага европейската полицейска служба", казал Форн в интервю за каталунско радио.

 

 

 

 

Същевременно според него нямало данни Абуякуб да е преминал границата със съседната Франция, каквито предположения бяха изказани в неделя. Форн потвърждава, че главната линия в разследването е, че именно 22-годишният мароканец е физическият извършител на атентата на булевард "Лас Рамблас". В понеделник сутринта испанската полиция претърси жилище в град Рипол във връзка с атентатите в Барселона и Камбрилс, съобщиха местни медии.

 

Според вестник "Вангуардия" иззети са били две чанти и кутия. Юнес Абуякуб е живял именно в Рипол. Той е част от 12-членната терористична клетка, която подготви и извърши нападенията миналата седмица в Барселона и Камбрилс, при които загинаха общо 14 души и бяха ранени 132-ма. В събота полицията претърси в Рипол и дома на имам, за когото предполага, че е ръководел клетката. Бягството на терориста Първоначално се смяташе, че шофьорът на вана-убиец е един от петимата мъже, застреляни часове по-късно в каталунския морски курорт Камбрилс. Сега обаче надделява версията, че той е жив.

 

Според местния в. "Вангуардия", след като врязал микробуса си в множеството по "Лас Рамблас", Юнес Абуякуб избягал пеша. Минал през близкия пазар "Бокерия", като се смесил с панически отдалечаващите се местни жители и туристи. Оттам навлязъл в малки улички, които му помогнали за малко повече от час да прекоси целия град. Вървял бавно, за да не привлече вниманието. По пътя си намушкал с нож Пау Перес – каталунец, който на практика е 15-ата жертва на атентаторите, вероятно докато отварял колата си. С нея Абуякуб се опитал да избяга от полицията. Преди ден полицията съобщи, че изследва тялото на мъж, намерен мъртъв в колата си. Три часа след нападението на "Рамблас" в четвъртък вечерта мъж с "Форд фокус" избягал от полицейска проверка, като ранил полицайка. Тогава полицаите открили огън и шофьорът побягнал.

 

Първоначално полицаите решили, че са застреляли собственика на автомобила – именно 34-годишния Пау Перес Вилян, намерен мъртъв в него. Оказало се обаче, че той е убит с хладно оръжие, а не от куршум. Предполага се, че това е направил Абуякуб. Испанската новинарска агенция Колписа (Colpisa) публикува фотография на терориста, извършил нападението в Барселона. Снимката е направена на 10 август край град Камбрилс на пункт за заплащане на тол-такса. На нея е заснет мъж на волана на микробус Фиат, използван за атаката. Името на шофьора не се съобщава. Известно е, че микробусът е бил нает от Муса Укабир от компанията Telefurgo. Младежът използвал документите на по-големия си брат Дрис.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции