<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27139" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Самолет на &quo...

38 са ранените до сега при репресиите на испанската полиция срещу референдума за независимост на Каталуня (видео)

01 Октомври 2017
0 6865

Националната полиция и жандармерия на Испания блокираха със сила началото на гласуването в референдум за независимост на Каталуня, след като през последните дни властите в Мадрид предприеха поредица от безпрецедентно решителни мерки да приложат закона и да възпрепятстват гласуването в автономния район.

 

Правителството на Каталония съобщава, че службите за спешна помощ са приели 38 души в следствие на репресиите на испанската полиция.

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 1)

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 2)

 

На няколко места в Барселона и Жирона има кратки сблъсъци с протестиращи за правото за упражнят гласа си. На пряко телевизионно предаване от Барселона се виждат съборени заграждения и се чуват множество изстрели, най-вероятно с шокови гранати за разпръсване на хора. Малко по-късно "Ройтерс" съобщи, че са използвани и гумени куршуми.

 

""

 

Засега няма съобщения за ранени и напрежението остава високо само час след обявеното от организаторите начало на гласуването.

 

Правителството в Мадрид заяви, че целта на жандармерията и полицията е единствено да конфискува урни, бюлетини и изборни документи, а не да влиза в конфликт с хората.

 

""

 

В Жирона, където се очакваше да гласува каталунският лидер Карлес Пучдемон, униформени разбиха с брадви стъклените врати на спортна зала с избирателна секция, нахлуха вътре и иззеха бюлетините. Пучдемон, обаче, гласува не в града, а в близкото селце Корнея дел Тери.

 

Централното правителство изпрати с нежелание националната полиция да спре референдума, която се превърна във фарс, заяви високопоставен испански представител, цитиран от "Ройтерс".

 

"Накараха ни да направим нещо, което не искахме", заяви Енрик Мийо, представителят в Каталуня на властите в Мадрид.

 

Запитан как ще коментира решението на организаторите на гласуването, че то може да бъде направено във всяка секция в провинцията, той отвърна: "Това е фарс, измама. За пръв път в историята правилата на играта се променят 45 минути преди началото на гласуването".

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции