<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27317" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Испания ще отнеме автономията на Каталуния

19 Октомври 2017
0 900

Испания пристъпва към отмяна на автономията на Каталуния в събота, след като нейният лидер заплаши да обяви независимост. От кабинета на министър- председателя съобщиха в четвъртък, че правителството в събота ще активира чл. 155 от конституцията, позволяващ на Мадрид да задейства процеса по поемане на контрол върху Каталуния.

 

 

 

 

По-рано каталунският лидер Карлес Пучдемон заяви в писмо до испанския премиер Мариано Рахой, че регионалният парламент ще гласува пълна независимост от Испания, ако правителството в Мадрид изпълни заканата си да отмени автономията й. "Ако правителството продължи да отказва да води диалог и ако продължи с репресиите, парламентът на Каталуния може да пристъпи, ако сметне за уместно, към гласуване на официална декларация за независимост", каза Пучдемон.

 

НАСИЛИЕ БЕЛЯЗА РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ, РАНЕНИТЕ СА НАД 300 (ВИДЕО)

 

Той разгласи какво е написал в писмото, минути преди 10 часа местно време, когато изтече даденият му от Рахой ултиматум да се откаже от плановете за независимост, защото в противен случай ще бъде активиран член 155 от конституцията, който ще позволи на централното правителство да суспендира каталунската автономия. Писмото бе разпространено в Туитър от каталунското регионално правителство.

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 1)

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 2)

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции