<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27449" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

29-годишен узбек е атентаторът от Ню Йорк

01 Ноември 2017
0 6133

29-годишният Сайфуло Саипов от Узбекистан е извършителят на нападението в Ню Йорк, при което загинаха 8 души, а повече от десет са ранени.

 

Във вторник той се вряза с пикап във велоалея в долен Манхатън, след което бе прострелян от полицаите и задържан. Според информация на Си Ен Ен Саипов пристигнал в САЩ през 2010 година. Полицейски източниците посочили, че той притежава шофьорска книжка от Тампа, но може би живеел в Ню Джърси.

 

 

Той е оставил бележка, в която твърдял, че действал от името на терористичната групировка "Ислямска държава", съобщи Си Ен Ен. Бележката била намерена по-късно близо до пикапа на престъпника. Пострадалите 11 души, сред които и две деца, са приети в болница, но няма опасност за живота им. Сред жертвите са петима аржентинци и белгийка.

Саипов наел пикапа с реклама на американската компания "Хоум депо" /Home Depot/ около час преди нападението. По това време в района било пълно с минувачи, много от които вече били в костюми за Хелоуин и се готвели да участват в традиционния парад, който се провежда всяка година в Гринич вилидж.

 

Саипов първо се вряза с пикапа си във велоалея, след което блъсна камиона си в училищен автобус и слезе от него, въоръжен с въздушна пушка и пушка за пейнтбол. Според очевидци той е крещял ”Аллах Акбар”. Полицаи са го простреляли в корема, след което е бил задържан. Началникът на нюйоркската полиция Джеймс О'Нийл, цитиран от Ройтерс, съобщи, че "изявление, направено от заподозрения, когато слизал от автомобила си, както и обстоятелствата около нападението, накараха следователите да окачествят случилото се като "терористичен акт". Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че заподозреният изглежда е действал сам.

 

"Няма доказателства за наличието на по-широк план" за извършване на терористично нападение, посочи Куомо на пресконференция в Ню Йорк. Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не трябва да позволяват на "Ислямска държава” да се завърне или да влезе в страната. "Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!”, написа Тръмп в Туитър.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции