<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27573" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Глобиха сайт за продажба на лаптопи заради нападки на ядосан влогър (видео)

13 Ноември 2017
0 12601

Глоба от 47 265 лева наложиха от Кмисията за защита на конкуренцията на компанията за онлайн продажба на техника “Лаптоп.БГ”. Сумата представлява 0.5% от нетните приходи от продажби на дружеството.

 

 

Решението идва, след като е разгледан сигнал на “Голдън грийн стоун груп”, която управлява онлайн магазина за компютърна техника evarna.com. Глобата е наложена заради видео на блогър в платформата YouTube, което според жалбоподателя уронва авторитета на компанията, като в същото време рекламира продуктите на “Лаптоп.БГ”.

 

Става въпрос за видео на блогъра Димитър Кожухаров в гейминг канала му Noobclever Gaming в YouTube с близо 39 хил. последователи. Във въпросното видео, публикувано в началото на годината, Кожухаров коментира спецификите на частите на професионален компютър за игри от сайта evarna.com, които според него не предоставят достатъчно и коректна информация, наричайки още фирмата измамна, пише dnevnik.bg. В продължение на близо 12 минути той сравнява параметрите и цените на частите на компютъра от evarna.com с тези на други марки в различни платформи за електронна търговия. Накрая на видеото, гледано близо 20 хил. пъти, демонстрира на потребителите как би изглеждал подобен компютър със същите части, поръчани от сайта desktop.bg, който е собственост на “Лаптоп.БГ”.

 

 

И в други видеа на Кожухаров се рекламира “Лаптоп.БГ”. В становището на “Лаптоп.БГ” пред КЗК се посочва, че фирмата няма договорни отношения с блогъра за рекламни услуги, нито контрол или отношение към съдържанието, което той публикува в личния си канал в YouTube. От компанията пишат още, че единствената им връзка с Димитър Кожухаров е, че той е сред няколкото стриймъра, в чиито канали в YouTube се промотира възможността техните последователи да пазаруват с отстъпка продукти от desktop.bg чрез промоционален код. Ползата за съответните стриймъри е също да получат отстъпка от цената на продуктите, които биха купили от “Лаптоп.БГ”.

 

Макар да няма договорни отношения между Димитър Кожухаров и “Лаптоп.БГ”, глобата от КЗК в размер на близо 50 хил. лв. е наложена заради липсата на намеса и предотвратяването на негативно влияние върху репутацията на конкурентна фирма от страна на компанията след публикуването на видеото. От “Лаптоп.БГ” обявиха, че ще обжалват решението в предвидения законов срок от 14 дни.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции