<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27832" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как Смолян се превърна в образователен феномен?

04 Декември 2017
0 1117

От пет-шест години Смолян е сред лидерите в страната в областта на образованието. Последното изследване на Института за пазарна икономика на регионите обаче очерта областта като абсолютен първенец – с почти най-високи оценки на учениците на матурата по български език (след София), с най-малко повтарящи класа младежи, с най-малко отпаднали от училище и с най-добро съотношение между учители и ученици. Впечатляващото развитие на смолянската образователна система се дължи на "целенасочени усилия за утвърждаване на образователна общност, квалификация на учителите, допълнителни извънучилищни занимания и индивидуален подход към учениците", казват експертите от ИПИ. И все пак има ли рецепта за смолянското образователно "чудо" и каква е тя?

Изграждането на образователна общност от институции, подкрепящи каузата на образованието, изглежда се явява ключово за доброто представяне на Смолян на терена на просветата. "Институциите в област Смолян са много съпричастни към образованието и възпитанието на децата в нашия регион. Те работят пряко с тях – организират школи, обучения, състезания, съвместни инициативи и поощряват участието им в тях. Организират се работни срещи, на които всяка институция изказва необходимост от предприемане на конкретни мерки за евентуално предотвратяване на проблеми в училищното и предучилищно образование. Процесът е дългогодишен и все повече институции вземат участие, което повлиява благоприятно на образователната среда", казва началникът на регионалното управление по образованието Никола Запрянов.
 

Тук всички са съпричастни – и областната управа, и кметовете по места, с които се организират съвместни срещи за представяне на "актуалните снимки" на образователното ниво в тях. Подкрепа дават дори пожарната и полицията, откъдето редовно правят обучения за учениците в часа на класа. Ангажирани в каузата са още читалищата, библиотеката, историческият музей в Смолян, където постоянно е пълно с ученици, които карат изнесени часове там. Последните 1-2 г. се работи и със смолянския театър "Николай Хайтов", откъдето изнасят за учениците специални спектакли с обучителна цел. "Инициативата е много интересна, защото актьорите изнасят представления върху литературни произведения, които се изучават от учениците от съответния клас. Това много разчупва нещата", разказва Запрянов. По думите му в така създадената общност всички образователни и държавни институции заедно на всички нива работят за преодоляване на дефицитите, а контактът с родителите е непрекъснат.

Целта на "спойката" между всички заинтересовани институции освен всичко друго е свързана и с големия проблем на областта – миграцията. "Всички ние се борим срещу миграцията. Една институция може да предостави работни места, друга – качествено образование. Така младите могат да намерят основателна причина да останат тук, а родителите им да са спокойни", казва още шефът на РУО-Смолян.
 

Култът към образованието също е сред факторите, на които се приписва голяма част от смолянските образователни успехи. Как се поддържа той? 

 

Продължете да четете тук: ТУК!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции