<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28009" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какви мерки ще вземе Столична община за мръсния въздух?

19 Декември 2017
0 2447

Днес, когато пет столични квартала излизат на протест срещу мръсния въздух, Столична община обсъжда бюджета за догодина, който според кмета на София Йорданка Фандъкова "целият е за подобряване качеството на въздуха".

 

 

Според столичани общината бездейства и не взема адекватни мерки за справяне с мръсния въздух. Позицията им не се повлия от представената преди седмица система за действие при замърсяване, която не се знае кога и дали въобще ще заработи, или ще остане само имитация на мерки.
 

Миналата седмица жители на кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел" обявиха, че ще протестират срещу лошото качество на въздуха. Малко след това към тях се присъединиха и граждани от по-централния кв. "Оборище" и кв. "Младост". Протестиращите настояват да бъде изготвен конкретен план за преодоляване на проблема. 
 

"Вечер става ад, не може да се диша. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се налага да излизат с маски", каза жител на "Красна поляна". Човек от кв. "Овча купел" пък заяви, че проблемът с мръсния въздух е в цяла София, но в неговия квартал хората живеят при редовни 450-500 микрограма на куб.м, а понякога стигат 1500-1600 микрограма на куб.м. И двамата посочват като основен причинител на замърсяването т.нар. Виетнамски общежития, където за битово отопление се използват гуми, дрехи втора употреба и какво ли не. Според гражданите общината не изпълнява ангажимента си да премахне постройките.

Бунтът на протестиращине все пак даде някакъв ефект. Столичната община вчера най-сетне е поискала от Изпълнителната агенция по околна среда да разположи мобилна станция за измерване качеството на атмосферния въздух в петте квартала. Замерването се очаква да продължи 4 денонощия за по няколко часа на ден на няколко локации в районите. Средноденонощните данни ще бъдат обобщени и анализирани. Според гражданите обаче отчетеното от временни мобилни станции не може да бъде представителна извадка за количеството концентрация на ФПЧ в кварталите.

Зам.-кметът по екологията на София Йоана Христова пък обяви, че догодина общината ще възложи да се направи анализ дали трябва да бъдат купени допълнителни сензори за измерване качеството на въздуха. Тогава общината и МОСВ ще обсъдят и къде точно да бъдат разположени те. Като друга "мярка" за борба със замърсяването общината смята да прави нова дирекция, която да се занимава с качеството на въздуха и ефектите от климатичните промени. В нея ще бъдат назначени петима души.

 

Източник: segabg.com

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции