<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28058" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разград дари спасените лъвчета на Пазарджик, еколози излизат на протест в тяхна защита

22 Декември 2017
0 2463

Община Разград гласува решение да дари на Пазарджик двете спасени от зоокъта в Разград лъвчета. Предложението беше гласувано на днешното заседание на общинския съвет. По този повод защитниците на животните от "Четири лапи" организират спешно протест срещу това решение пред Министерския съвет в петък в 14 часа.

 

 

Отново община Разград и кметът носят отговорност за незаконното отглеждане на лъвове в лоши условия, както и за развъждането им. Двете лъвчета бяха изведени от зоопарка в Разград през септември, след като се разбра, че са били стъпкани от възрастните животни в общата им клетка малко след раждането им, протекло, докато в самия парк е имало шумен панаир. В зоопарка не е имало ветеринар и персонал, който да се погрижи за животните. След инцидента проверка на място установи, че нарушенията в отглеждането на животните са продължавали години, но санкционирани за това няма. Стигна се единствено до споразумението зоопаркът да прекрати развъждането на лъвове.

 

Сега обаче животните трябва да бъдат настанени в клетка в зоокът, където все още няма условия за отглеждането им, вместо да отидат в спасителен център за диви котки в Холандия, както беше първоначално договорено и планирано от специалистите от организация за защита на животните "Четири лапи".

 

В момента за лъвчетата постоянни грижи полагат от фондация "Дивите животни", чиито представители дълго време се бориха за живота им в софийската клиника "Добро хрумване".

 

Специалистите от фондация "Четири лапи" сключиха споразумение с кмета на Разград да намерят подходящ нов дом не само за малките, но и за всички лъвове там. Медиатор в случая беше контролиращият орган – Министерството на околната среда и водите. Фондацията успя да договори заминаването им в спасителен център за животни в Холандия, който се грижи за диви котки със здравословни и поведенчески проблеми – такъв е случаят с 3-месечните Масуд и Терез от Разград, тъй като са генетично обременени. Очакваше се този месец те да бъдат настанени там и ако укрепнат, да бъдат транспортирани в спасителен център в ЮАР в близки до естествената им среда условия.

 

Кой иска лъвчета за коледен подарък

 

След изненадващия обрат подозренията на фондацията са, че натискът идва от вестник "Телеграф", издаван от дружество на депутата от ДПС Делян Пеевски, каза за "Дневник" Явор Гечев от "Четири лапи". Специалистите имат и информация, че е оказван натиск върху общински съветници на ГЕРБ и ДПС да гласуват предложението за даряване на лъвчетата на зоокъта в Пазарджик.

 

Законът забранява притежаването на големи котки от частни лица. Още преди три месеца обаче главният редактор на "Телеграф", се е свързал с "Дивите животни" с искане да ги осинови. След като се изяснило, че това е незаконно, "Телеграф" е направил дарение на сухо мляко за бебетата за животните, а главният редактор присъствал лично на договарянето на споразумението за намиране на нов дом между община Разград и "Четири лапи". Впоследствие е оказан натиск от община Пазарджик за преместването им там, разказват от фондацията.

 

Още по темата ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции