<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28098" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: На-рояци. ком:...

Будни граждани спряха разрушаването на сграда-паметник на културата (видео)

27 Декември 2017
0 3537

Работници с багери са започнали работа по разрушаването на сграда на ъгъла на бул. "Княз. Ал. Дондуков" и ул."Георги Бенковски" по обяд вчера, показват видео и снимки, споделени в социалните мрежи. Изпратен е сигнал до Министерството на културата, след който Инспекторатът за опазване на културното наследство е спрял разрушаването до изясняване на случая, съобщи по-късно ведомството.

 

 

За "Дневник" от Столична община обясниха, че екипът е бил пратен за срутването на постройката, тъй като е била окачествена като опасна от направление "Архитектура и градоустройство" към Общинския строителен контрол при предишни проверки. Има документи и решение на общината къщата да бъде съборена и за целта има избрана фирма, допълниха от там.

 

Предписанието на контролния орган на общината за събаряне на постройката е още от 2013 г., но четвърта година собствениците и не я изпълняват, затова тази пролет Столична община взе решение да я бутне за свои разноски и след това по съдебен път да търси обезщетение от тях.

 

След гражданския сигнал и намесата на Министерството на културата днес, кметът Йорданка Фандъкова и министърът на културата Боил Банов са се чули по телефона и кметът е поискала наново да се провери цялата документация по процедурата за сградата, съобщиха още от Столична община.

 

В краткото съобщение на Министерството на културата се посочва само, че засега разрушаването се прекратява до изясняване на случая от Инспектората за опазване на културното наследство.

 

Очевидци на разрушаването коментират, че къщата е в окаяно състояние и е изоставена от години, но е странно, че дейността по рушенето и започва точно в почивен ден и че изобщо се бута, предвид че е паметник на културата. Тя е оградена с високи пана и с предупредителни табели за постоянно видео наблюдение.

 

Двуетажната къща на "Бенковски" и "Дондуков" е била собственост на Рачо Петров – генерал от българска армия, военен министър в правителството на Стефан Стамболов и два пъти министър-председател на страната.

 

Строена е през 20-те години на миналия век. Сега е собственост на наследниците му, но е изоставена още през 90-те години, когато попада в полезрението на общината. Оттогава не е направено друго съществено освен обезопасяването и с мрежи.

 

Столичната община търси по съдебен път парите за разчистване от наследниците на генерал Рачо Петров. Става дума за 2- етажната сграда на бул. “Дондуков” 20, за която общинската дирекция по строителен контрол е издала заповед за премахване още през 2013 г., но вече 4 г. собствениците отказват да я изпълнят.

 

Някога красивата сграда, оставена да се руши, има интересна история.

Собственици на сградата са наследници на ген. Рачо Петров, който е бил два пъти премиер на България – първо оглавява временното правителство от 25 януари 1901 г. до 4 март 1901 г., а после е бил министър-председател от май 1903 г. до ноември 1906 г.

 

Рачо Петров е бил женен за известната красавица от богат севернодобруджански български род Султана Панталеева Хаджиминчович, известна като Султана Рачо Петрова. Те имат 3 деца – Мария, Влада и Благой.

 

Сега имотът на бул. “Дондуков” 20 принадлежи на децата на Благой Рачов Петров. Наследници са Рачо Благоев Петров зам. министър на промишлеността в правителството на Филип Димитров, Елеонора Благоева Шейкова, Мария Благоева Великин и Румяна Карлова, става ясно от заповедта за премахване на общинската дирекция по строителен контрол, която е качена на сайта на направление “Архитектура и градоустройство”. Всъщност издирването на собствениците на имота от общината започва през 2014 г. Първоначално са трима. Впоследствие обаче те продават 65,76% идеални части и се появява още един собственик – Румяна Карлова.

 

До всички са пратени протоколи за опасното състояние на сградата, но нито един от собствениците не ги е получил на посочените адреси, става ясно от обратните разписки. Уведомен е представител само на един от четиримата собственици. Тогава общината е принудена да ги уведоми служебно и така да издаде заповедта за принудително премахване на сградата, която кметството неведнъж е ограждало, за да предотврати инциденти с минувачи. Фасадата на сградата се рони, останала е малка част от боята, стените са оголени, а отдолу се виждат тухлите. Стъклата на прозорците са изпочупени, но железните решетки все още стоят.

 

 

Източник: 24chasa.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции