<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учени: Ибупрофенът в големи дози причинява импотентност при мъжете

09 Януари 2018
0 4040

Мъжете, които приемат високи дози ибупрофен в продължение на месеци, са изложени на по-голям риск от редица проблеми.

 

Те по-често страдат от импотентност и имат други проблеми, като загуба на мускули, еректилна дисфункция и умора, смятат учени, цитирани от "Гардиън".

 

Изследванията върху здрави млади мъже, които приемат обичайното болкоуспокояващо до шест седмици, показват, че лекарството нарушава производството на мъжки полови хормони и води до състояние, което обикновено се наблюдава при по-възрастни мъже и пушачи.

 

В голямо проучване участие взеха мъже на възраст между 18 и 35 години. Две седмици те приемаха два пъти дневно ибупрофен от 600 mg. След втората седмица те развиха разстройство, наречено "компенсиран хипогонадизъм". Състоянието възниква, когато тялото трябва да повиши нивата на тестостерон, защото нормалното производство в тестисите е паднало.

 

Лекарите в Копенхаген, които ръководиха изследването, заявиха, че докато разстройството е било леко и временно при доброволците, те са се страхували, че то може да стане постоянно при дългосрочните потребители на ибупрофен. Това би довело до постоянно ниски нива на тестостерон, защото тялото вече не може да компенсира падането.

 

"Нашата непосредствена грижа е за плодородието на мъжете, които употребяват тези лекарства от дълго време", казва Дейвид Морберг Кристенсен от университета в Копенхаген. "Тези съединения са добри болкоуспокояващи, но определено общество ги използва, без да мисли за последствията".

 

През март миналата година бившият главен лекар на Fifa, предупреди за "тревожна тенденция" сред елитните футболисти, които злоупотребяват обезболяващи като ибупрофен. Преди да се оттегли през ноември 2016 г., той попитал играчите за употребата на болкоуспокояващи без рецепта и установил, че половината от онези, които са играли на последните три световни първенства, са приемали противовъзпалителни средства като ибупрофен всеки ден.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции