<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28308" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кои маски предпазват от мръсния въздух

11 Януари 2018
0 4338

Проблемът с мръсния въздух в половин България отново предизвика въпроси какви мерки могат да вземат гражданите. Специалистите предупреждават, че медицинските грипни маски върху носа и устата не са от полза в този случай.

 

МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ УБИВА МЕЖДУ 14 И 18 ХИЛ. БЪЛГАРИ ГОДИШНО

 

"Борбата срещу мръсния въздух не може да става с маски. Трябват мерки на държавно ниво, политика на министерството на околната среда и другите отговорни. Всичко останало е дребно и неефективно и смятам, че носенето на маска е частичен и несериозен съвет", каза преди година проф. д-р Коста Костов, национален консултант по пулмология и фтизиатрия, пред "Дневник".

 

Проф. д-р Тодор Попов, национален консултант по клинична алергология, заяви,че за да имат ефект, маските трябва да имат специална конструкция. "Имат значение слоевете на маската, има ли някаква влага, която да абсорбира частиците и т.н."

 

И все пак ако човек реши да опита да се предпазва с маска, е добре да запомни тези кодове – N95 и N99. Те показват процента на ефективност на съответния продукт – каква част от частиците са филтрирани и доколко пречистен е въздухът, който достига до организма на човек.

 

Това са маски с допълнителни сменяеми филтри с динамичен активен въглен. Цената на маските варира, като най-достъпните варианти са за около 20 лева, а други модели достигат до 100 лева. Филтрите струват между 5 и 20 лева.

 

Най-често в градската среда се използват от колоездачи и бегачи. Затова могат да се купят от специализирани магазини в съответния спорт. На българския пазар маски продават dragzone.bg, lekuva.me, olx.bg и други.

 

Проблемите при употреба са свързани с неудобството при носенето и с естетическия вид.

 

Наскоро "Индипендънт" представи своя класация за петте най-добри маски срещу мръсен въздух. В списъка са моделите Respro Ultralight Mask (N99), Respro Techno (N99), Totobobo Anti-Pollution Mask (N95), Cambridge Mask The Admiral (N99) и Vogmask (N99).

 

Вариант са и маските, които ползват уличните артисти, рисуващи графити. Те са с по два филтъра – мембрана против прах, както и филтър с активен въглен. Целта е да предпазват хората от отровите на спрейовете, с които се рисува. Особеностите като цени и вид са сходни с маските, ползвани от колоездачи и бегачи. Една от известните марки е 3M.

 

Източник: Dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции