<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28319" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Невероятно- Te...

Протест и контрапротест за Пирин сковаха София, хиляди излязоха по улиците (видео)

11 Януари 2018
0 3260

София беше блокирана от два големи протеста- единият за втори лифт на Банско, другият против. Хиляди хора излязоха в центъра тази вечер, когато официално се открива Българското председателство на Европейския съвет.

 

Протестът против застрояването на Пирин е поредната демонстрация, която екоактивисти и граждански организации правят с настояване да се отхвърли решението на Министерския съвет от края на миналата година за промяна плана за управление на планината, спирането на строежа на втори лифт и оставка на екоминистъра Нено Димов.

 

""

 

В протеста се включи и алпинистът Боян Петров. „Протестът е за запазване на природата и да няма строителство извън законите. Това не са само скиори и планинари, 17 града ни подкрепят и искаме Пирин да е цял”, заяви Петров пред bTV.

 

Протест против застрояването днес има и във Варна. Там също се събраха много природозащитници. Според тях решението на правителството да разреши строежа в Пирин проправя пътя към застрояването и на Северното Черноморие.

 

Вторият протест беше за втори лифт на Банско и развитието на ски курорта. Той минава под надслов "Искаме да караме ски в България", организирано от Сдружението „Бъдеще за община Банско“. Върху якетата си демонстрантите носят бели фланелки с надпис "Аз обичам да карам ски в България". Те издигнаха плакати с надпис "Искаме ски в България", "Не посягайте на зимните спортове", "Бойко, ние те подкрепихме, подкрепи ни и ти", пише offnews.bg.

 

Сред участниците в шествието в подкрепа на втори лифт и други стротителни дейности са и Ути Бъчваров, треньорът Валери Григоров, Владимир Каролев, кметът на Банско Георги Икономов, евродепутатът Ангел Джамбазки, вицепремиерът Валери Симеонов.

 

""

 

Контрапротестиращите идват от Банско с училищни автобуси

 

Автобуси на Министерството на образованието карат защитниците на застрояването на Пирин в София, съобщи mediapool.bg. Подпомаганите очевидно от властта контрапротестиращи, които след две блокади на пътя Е-79 край Симитли решиха да защитят строежа на втори кабинков лифт в Пирин от София, са извозвани с обществен транспорт с надпис "Аз искам да карам ски в България“.

 

Привържениците на решението на Министерския съвет от 28 декември организират бийтбокс и брейкденс шествие, водено от джип хамър. Предвижда се то да приключи с концерт пред храма "Александър Невски". При последните протести срещу строежа на втория кабинков лифт в София и контрапротести в негова подкрепа на пътя край Симитли, състояли се на 4 януари, организаторите се заканиха отново да премерят подкрепата за каузите си на 11 януари вечерта в столицата след откриването на българското европредседателство, за което у нас ще дойдат ръководителите на общността и представители на множество западни медии.

 

 

Сдружението "Бъдеще за община Банско“ поканиха "приятелите на зимните спортове" на "едно различно събитие" под надслов "Аз искам да карам ски в България“, докато екозащитниците се събират в София, още 15 български града и два в чужбина на протест "Свят без гори е свят без въздух“, който ще се състои паралелно като време, а в столицата близо и като маршрут до демонстрацията на привържениците на бъдещия лифт. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции