<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Братя Халваджиян: Знаем какво харесва зрителят и го даваме, не прекрачваме границата

15 Януари 2018
0 5474

В “Господари на ефира” казваме нещата в очите и това не допадаше на много хора. Звъняха на шефовете на телевизии, но с времето много бързо ги научихме, че няма смисъл да се обаждат Съвсем скоро в ефира на Нова тв ще се завърти комедийният сериал “Полицаите от края на града”. Снимките текат от няколко месеца, а продуцент е “Глобал филмс”. Компанията се ръководи от Магърдич Халваджиян и продуцира десетки телевизионни формати. Сред тях са “Като две капки вода”, “Х Фактор”, “Пееш или лъжеш”, “И аз го мога”, “Пълна промяна”, “Великолепната шесторка”, “България търси талант” и др. Джуди Халваджиян, който е с осем години по-малък от брат си Маги, ръководи “Глобал Фрейм” и продуцира “Господари на ефира”, “Имаш поща” и “Пълна лудница”.

 

 

– “Господари на ефира” се превърна в институция и вероятно сте чували, че много хора, когато имат проблем, заплашват отсрещната страна с предаването.

 

Джуди: Да, предаването е в ефир вече 15 г. и наистина стана институция. Много хора ми споделят, че когато имат някакъв проблем, заплашват с “Господари на ефира” и проблемът им се решава, дори не се налага да стигаме до репортаж. Това е оценка за отминалите години. Успях да наложа доверието на зрителите към нас. Това се постигна с много постоянство и с конкретни резултати, които дава нашата работа. Хората разбраха, че ние сме една от малкото институции, към които могат да се обърнат, за да им решат проблемите.

 

– Кой са били най-трудните казуси, с които сте се сблъсквали и кои са ви разтърсили най-много?

 

Джуди: Има и трудни, и по-лесни за решаване, но в крайна сметка ние имаме определени методи и те дават резултат. Това, от което ме боли най-много и в последно време правим много такива репортажи, са болни деца и такива в нужда. Болката е голяма, когато виждаш деца в безизходица, и това, което ние можем да направим чрез нашата висока трибуна, е да призовем хората с добри сърца да помогнат. Не споменавам скандалните репортажи и измамите, защото това е нещо съвсем нормално в България. Не се изненадвам от тях. За съжаление, тези неща се случват, защото държавата и  институциите не вършат работа Няма конкретни последствия за измамниците. Ето, този човек, който хванахме да се представя за лекар във Велико Търново и изнудваше майка на болно дете, осъдили са го на две години условно. С тази присъда той въобще няма да разбере, че е направил нещо нередно.

 

– А коя е най-заслужената “Бяла лястовица”?

 

Джуди: Тази на преподавателя по физика Теодосий Теодосиев, това е човек, който е посветил целия си живот на това да обучава талантливи деца, да ги изпраща в чужбина и след това те стават още по- успешни. Той им помага, въпреки мизерните условия, в които е принуден да работи. Това е историята, която през последните години силно ме впечатли. Впоследствие той спечели и “Бяла лястовица” на годината.

 

– Чела съм, че не се бъркате в работата един на друг. Но все пак сте братя и вероятно си давате съвети?

 

Маги: Съветите и питанията нямат нищо общо с оперативната работа. Това са две различни неща. Понякога забелязвам нещо, обаждам се на брат ми по телефона или като се видим на събрания, му казвам, че нещо ми е направило впечатление. Той ми споделя друго, пита ме какво мисля за това. Ето, сега ще правя “Като две капки вода” и се обръщам към него: “Мисля да взема този и този, какво ще кажеш?” Той пък ми предлага други варианти. Същото нещо правя и аз, когато става въпрос за “Господари на ефира”. Но в оперативен план нямам представа какви репортажи снимат в момента. От много години изцяло той се занимава с това. Дори наскоро имахме събрание на борда и го хвалех. 15 години да правиш едно и също нещо всеки ден, да го правиш добре и да продължаваш да си лидер в телевизионната програма, това означава много. Доста хора не си дават сметка за тези неща. Брат ми е по-постоянен. Аз съм много любопитен, обичам да създавам нови неща, човърка ме непрекъснато и приемам като предизвикателство да започна от нулата и да видя, че работи. Като видя, че детето вече е набрало сили и се развива добре, мен вече ме интересува ново дете. Но пък с Джуди така се допълваме.

 

Джуди: “Господарите” е по-различен от другите формати. Там ежедневно се налага да се вземат важни решения в много кратък срок

 

– В момента снимате сериала “Полицаите от края на града”, в него имате ли допирни точки?

 

Маги: Имаме, да, караме се. Аз вземам голяма част от водещите на “Господари на ефира” да участват в сериала и имаме проблем, защото той се опитва да си направи някакъв график, аз ги дърпам на снимачната площадка. Опитваме се да не си пречим един на друг на работата, стараем се да си помагаме, но понякога влизаме в някакъв вид конфликт

 

– Сериалът още не се е завъртял в ефира на Нова тв, но обсъждате ли вече втори сезон?

 

Маги: Нямаме никаква идея. Дай Боже! Да имаш много сезони, както са 15-те на “Господари на ефира” и както бяха 10-те на “Море от любов”, става, след като публиката го възприеме, хареса го и има интерес към него. Трябва да имаш голям опит, за да прецениш дали едно нещо има потенциал, защото може да не е суперуспешно още в първия си сезон, но с развитието му да дойдат големите резултати. Така че нямам никаква представа дали сериалът ще тръгне като някакъв бум, или ще стартира леко и постепенно ще набира скорост, не знам и дали ще има втори сезон. Ние сме достатъчно подготвени да направим осем, дори десет сезона. Идеята е да направим нещо, което ще забавлява хората. Натрупали сме опит точно в това, успяваме да влезем под кожата на аудиторията, смея да твърдя, че доста добре знаем какво му харесва на българския зрител, и му даваме това, което му допада, без да минаваме определена граница. Защото на българския зрител му се слуша и чалга, но ние не му я даваме. Това е част от нашата философия и не се занимаваме с този сегмент.

 

– Имате силен екип и очакванията към сериала са големи.

 

Маги: Това е много натоварващо. Когато отивам да гледам филм на Стивън Спилбърг, винаги съм с голямата кошница, имам очаквания. Много пъти съм гледал ленти, които са хубави, но понеже отивам с големи очаквания, и оставам леко разочарован. Това е психологически проблем и понякога може да ти изиграе лоша шега, защото все пак сме на българска територия, работим с определени бюджети, а те не могат да бъдат много големи. И на мен ми се иска да направя нещо като “Междузвездни войни”, ама я да видим кой ще похарчи 200 милиона долара, за да се случи.

 

Смея да твърдя, че едва ли ще подведем очакванията на публиката.

 

– В колко часа ставате сутрин за снимки?

 

Маги: В 5,30 ч, снимките трябва да свършат докъм 17 ч, защото повечето ни актьори имат представления, а аз отивам в монтажната, където седя до 21-22 часа, това е всеки ден. Последните дни не ходя сутрин на снимки, защото те си вървят и всичко е наред, сега отделям повече време на монтажа. Но паралелно със сериала течеше “Х Фактор”, сега ще започне “Като две капки вода”, въртят ни се още четири проекта за игрални филми в чужбина. Правим страшно много неща и навсякъде трябва да огрееш.

 

– При толкова много работа, свързана и с огромно напрежение, как успявате да поддържате приятелските отношения в екипа?

 

Прочетете цялото интервю ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции