<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28403" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Борисов обеща: На Банско ще се направи само и единствено втори лифт, нищо друго

17 Януари 2018
0 3473

Нашето правителство работи за опазването на българската природа, обяви премиерът Бойко Борисов в Европейския парламент.

 

Изказването му бе в отговор на коментар на съпредседателя на Зелените в европарламента Ска Келер. Тя посочи, че има хиляди души по улиците в защита на Пирин, много хора протестират срещу корупцията и решение, позволяващо изграждането на ски курорти и незаконната сеч. По думите й този район е важен и за зачитането на върховенството на закона на ЕС и председателството трябва да даде добър пример в това отношение.

 

Изпитвам голямо уважение към нашите правозащитни организации, подчерта премиерът. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да могат да се излюпят новите щъркелчета, карал съм министри да пренасят блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, сгазен от валяк, трасета сме променяли, разказа Борисов.

 

Пред вас искам да гарантирам, че става въпрос за втори лифт, един-единствен лифт на курорта в десетката на Европа, Банско, подчерта премиерът.

 

По думите му сега туристите чакат с часове на опашка. Той настоя, че става въпрос само за втори лифт, а сега тези хиляди туристи се качват с автомобилите си, заради което пътят непрекъснато се осолява и десетки дървета около него загиват. Няма да се допусне незаконна сеч, последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената, която е разширявала горите си сред всички европейски държави, допълни той.

 

Каква по-голяма гаранция, че ако има втори лифт, кой инвеститор ще даде да му изсекат борове, освен втори лифт една керемида няма да се сложи повече там, настоя премиерът.

 

По повод на коментар на евродепутат за Истанбулската конвенция премиерът припомни, че българските социалисти на пленум в неделя решиха да не я подкрепят в парламента, но подчерта, че ще положи всички усилия, за да мине документът в Народното събрание.

 

В отговор на коментар от страна на българския евродепутат Илхан Кючук (ДПС, АЛДЕ), който призова Борисов да бъде демократ и да се освободи от "оковите" на крайните националисти, премиерът отговори: С българските патриоти работим така, че етническата толерантност и етническият модел да бъдат пазени като зеницата на около, защото така България е за пример за целите Балкани.

 

Източник: dnevnik.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции