<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мистерия витае около заключените в стая с години жени от Свищов

18 Януари 2018
0 20062

След като вчера стана ясно, че майка е държава двете си дъщери затворени в една стая с години, днес се появи версията, че двете жени сами се отрекли от контакти с външния свят.

 

 

Къде е истината тепърва ще се изяснява. Засега е категорично само, че дори и да са били затворени, срещу жените не е упражнявано насилие. Живеели на топло, имали прясно сготвена храна и гледали кабелна телевизия. Срам или страх – според съседи това може да е мотивът, с който 65-годишната Пепа Стефанова е крила от хората двете си дъщери Стефка и Анжела в къщата.

 

Жените са на 42 и на 43 г. Те бяха открити от полиция и социални работници, видимо неадекватни, в огромна мизерия в жилището на ул. “Георги Тишев” 13 в Свищов. Съсед подал сигнал, че Пепа държи против волята им дъщерите в дома си. Направило му впечатление, че винаги извъртала, когато приятели от детинство искали телефоните им и питали за тях. На адреса във вторник се изсипали полицаи, социални служби, линейка. Започнали разпити на съседи, беседи с майката. Вестта, че интелигентните Стефка и Анжела Стефанови не правят кариера в София, както твърдяла майка им, а са затворници в бащиния им дом, потресе всички, които ги познават.

 

Районната прокуратура в Свищов е постановила разследване за изолираните в дома им жени, съобщиха от апелативната прокуратура. При проверката на адреса е установено, че там живеят Пенка Стефанова заедно с дъщерите си Анжела и Стефка. Майката е осигурила на проверяващите органи доброволно достъп до жилищните помещения. На място била проведена беседа и с дъщерите . Те отказали да им бъде извършен обстоен преглед в местната болница и са отрекли да са били държани против тяхната воля в къщата, се казва в съобщение на прокуратурата. По двете сестри не са констатирани видими белези от физическо насилие. Нямат личен лекар, а според социалната анкета са лица в риск.

 

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 181 от НК за това че в периода 2011 – 16 януари 2018 г. “е нарушено задължение към низходящи и с това те са поставени в положение на сериозно затруднение”. Под ръководството и наблюдението на прокуратурата се извършва оглед на дома. Разпитват се и свидетели. На базата на събраните доказателства прокуратурата ще прецени дали да назначава експертизи, пише 24chasa.bg.

 

Според съседите Пепа Стефанова била вдовица, поздравявала, била тиха и скромна. “Даже не мога да повярвам, че това се е случвало. Все пак са големи хора, не са деца. Явно жената има някакво заболяване, а дъщерите ѝ са били съпричастни с нея – може да ги е заплашвала с нещо, че ще се самоубие, например, и те доброволно да са станали затворници”, коментира жена от хотел близо до къщата. “Никой по улицата не е предполагал какво се случва в този дом. Срещаме майката, разговаряме, но тя все казваше, че децата ѝ живеят в София. От 6 години съм се върнала тук и не съм ги виждала. Майката се държеше спокойно, нищо не е подсказвало, че е възможен такъв ужас до портата ми. Не сме чували някакви подозрителни викове или шумове, или нещо, което би издало присъствие на други хора”, разказа съседката Цветана Трайкова.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции