<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28417" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бойко Борисов се срещнал тайно с еколозите заради Пирин

18 Януари 2018
0 62

Решението на кабинета да промени плана за управление на Пирин силно разбуни духовете.

 

На 28 декември кабинетът на практика даде зелена светлина за строителството не само на т.нар. втора кабинка, какъвто уж бе основният мотив за промяна в плана, а и на ски писти и съответните съоръжения към тях. Разрешиха се и дейности по водохващания в горските зони, без обаче да бъде уточнено за какво са нужни тези водохващания. Досега поне не се е чуло в региона да имат нужда от питейна вода, а по закон водохващяния в защитени територии са разрешени само ако са за питейни нужди. Затова и природозащитниците подозират, че такива ще се правят за нуждите за снабдяване с изкуствен сняг на нови бъдещи писти.

 

27 ГРАДА В БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА СЕ ВДИГАТ НА ПРОТЕСТИ В ЗАЩИТА НА ПИРИН

 

Оказва се, че природозащитниците имат вариант за изменение в плана, с който се допуска изграждането само и единствено на втория кабинков лифт, каквото се твърди, че е желанието и на банскалии, и на управляващите в лицето на "Обединени патриоти" и в частност на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. Този проект за изменение на плана за парк "Пирин" е бил предложен на премиера Бойко Борисов на тайна среща още преди датата 28 декември, съобщи clubz.bg.

 

Предложението на природозащитниците е просто и гласи следното: "Министерският съвет възлага на министъра на околната среда и водите да подготви изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин", приет с Решение No 646 на Министерския съвет в Част 3 "Норми, режими, условия и препоръки за осъществяване на дейностите", режим 77 "На територията на парка се забраняват всякакви строителни дейности, освен:…", като се допълни с нова точка 14. "Кабинкова линия  от гр. Банско до Шилигарника."

 

Във въпросния режим са записани редица други изключения и това не би било единственото. Екозащитниците предлагат още:

– Да стартира процедура за намиране на инвеститор за изграждане на необходимите съоръжения на принципите на публично частното партньорство.

– МОСВ да подложи изменението на екологична оценка по глава на Закона за опазване на околната среда и на оценка за съвместимост чл. 31-33 на Закона за биологично разнообразие, като бъдат равностойно оценени всички възможни алтернативни решения на проблема с опашките в ски зона и град Банско и оцененката е на ниво на детайлност, с която МОСВ като компетентен орган може да вземе решение за липса на необходимост от ОВОС и ускоряване на процедурите за решаване на проблема до 1 година.

– Съобразно решенията на екологичната оценка да предложи окончателно изменение на плана за управление на Национален парк "Пирин".

 

БОЯН ПЕТРОВ ПРЕДЛАГА КОМПРОМИСЕН ВАРИАНТ ЗА ВТОРИЯ КАБИНКОВ ЛИФТ

 

Подобно предложение има и алпинистът Боян Петров. До момента концесионерът на ски зоната "Юлен" АД е представил инвестиционно намерение само за втората кабинка. Но пък община Банско е поискала урегулирането на осем местности на границата с природния парк, което поражда въпроса ще ли бъдат и те застроени с хотели, апартаменти и пр., което пък би породило нуждата от още писти и съоръжения.Екозащитниците все още имат надежда, че предложението им ще бъде прието. Надеждата им е в настоящото българско председателство на Съвета на ЕС. Предложението им е актуализирано и все още е в сила. 

 

Борисов: Ние сме най-зеленото правителство

 

В началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов и редица министри отново решиха да изразят позицията си за втори лифт на Банско. 

 

"Вчера в Европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към "Зелените". Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета", заяви Борисов. 

 

"Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи", добави той, цитиран от offnews.bg.

 

Вицепремиерът Валери Симеонов подчерта, че решението за втори лифт е взето отговорно и той ще стане факт.  "Ще се прави един-единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен", подчерта той.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции