<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28501" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Кабинетът опитва да се поправи за Банско

24 Януари 2018
0 1742

Правителството прави неуспешен опит да се впише в твърденията на премиера Борисов, че е зелено. Членове на коалицията "За да остане природа в България" са получили на електронната си поща проект на решение на кабинета, с което се редактира едно от решенията за втора кабинка от края на 2017 г., съобщиха оттам вчера. В новия вариант на решението изрично е записано, че до влизане в сила на нов план за управление на Пирин министърът на околната среда няма да одобрява и да дава съгласие за извършване на каквото и да е строителство в границите на зона III – зона за туризъм, и затворената от външните й граници зона IV (за сгради и съоръжения) с изключение на обектите на втората кабинкова линия.

 

 

ЮНЕСКО ЗАДЪЛЖИ БЪЛГАРИЯ ДА ПОКАЖЕ ЗА ПРЕГЛЕД НОВИЯ ПЛАН ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА НП "ПИРИН"

 

Добавеният текст звучи абсурдно, като се има предвид, че не се предлага редакция на промените в самия план за управление на националния парк, с които се отварят за застрояване 48% от територията му. Изпратеното проекторешение е без обяснения, без мотиви и без информация за какво е изпратено, посочват от екокоалицията. То съответно не постига и очевидно търсената цел. "Коалицията би могла да участва в диалог за намиране на законосъобразно решение, както и за спиране на разделението сред българските граждани, породено от решението на Министерския съвет, само ако той е публичен," посочват от "За да остане природа в България".

Моментът за протегнатата ръка едва ли е случаен – от приемането на двете решения за Банско мина почти месец, но преди седмица премиерът Борисов изтъкна в Брюксел, че от неговото правителство по-зелено няма, а днес екоминистърът Нено Димов ще представя приоритетите на българското председателство в комисията по околна среда на Европейския парламент.

В отговор на писмото днес екокоалицията ще внесе още веднъж трите си искания до правителството – отмяна на решението за отваряне на Пирин за застрояване, оставка на министър Нено Димов и разкриване на реалния собственик на ски зона Банско. Освен този символичен протест в четвъртък отново ще има шествия в София и други градове. Природозащитниците припомнят по този повод и че са изпратили сигнали за действията на кабинета до Олаф, Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, Главна дирекция "Околна среда" на ЕК.

 

Източник: Segabg.com

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции